Gyakori kérdések a szellőzésről…

Párásodnak a szobáim ablakai, penészedik a fal, mit tegyek?

A párásodás – a helyiség magas páratartalma – nemcsak rossz levegőminőséget okoz, de hideg felületeken páralecsapódást is eredményez (pl. nyílászárók belső felületén, rosszul hőszigetelt falsarkokon). A párásodás következménye pedig a penészesedés, gombásodás.
Párásodás, penészedés megszüntetése: A higroszabályozott szellőztetés segít orvosolni a problémát a páratartalomtól függő légbevezetés és légelvezetés révén.

Beszerelhető légbevezető a fürdőszobába?

Általában nem, mivel ezzel „rövidre zárnánk” a lakószobák légbevezetését, amik így alulszellőztetetté válnának és a többi szoba felé továbbítanák a párát a fürdőszobából.
Akkor sem indokolt légbevezető elhelyezése a fürdőszobában, ha ott nyílt égésterű gázkészülék működik. Ilyenkor is a szomszédos helyiségekbe helyezzük el a légbevezetőket.
A fürdőszoba és a szomszédos helyiségek között folyamatos levegőkapcsolatot kell biztosítani (küszöbök elhagyásával, átszellőző ajtórácsok elhelyezésével).

Hogyan előzhető meg a páralecsapódás a fürdőszoba falfelületein?

A jelenség nem feltétlenül a fürdőszobai légelvezető egység hiányából adódik, annak megléte esetén is előfordul. A légelvezetés mellett a légutánpótlást is biztosítanunk kell a szobákban elhelyezett légbevezetőkkel. A szobákból csak a bevezetett levegőmennyiséggel arányos szennyezett légmennyiség vezethető el.

A nem megfelelő légbevezetés, illetve a nem megfelelő légáramlás a lakásban a vizes helyiségek alulszellőztetését eredményezi.

Beszerelhető légbevezető a konyhába?

Ez villanytűzhely működésekor nem indokolt. Annak érdekében, hogy a lakóhelyiségek légbevezetőinek működését ne „zárjuk rövidre”, meg kell oldani a szennyezett levegő elszívását (légelvezetőkkel).
Légbevezető elem beszerelése a konyhában akkor indokolt, ha nyílt égésterű gázkészülék üzemel a helyiségben.

Mit kell tennünk, hogy a szellőztetés összeegyeztethető legyen a gázkészülékek működésével?

A gázkészülékek működési elvétől függően több megoldás is létezik a szellőztetés kialakítására.
Amennyiben zárt égésterű gázkészülékről van szó, vagyis az égéshez szükséges levegőt a szabadból kapja egy zárt rendszerben és az égésterméket a kéményen keresztül vezetik el, általában nincs szükség a levegő beáramoltatására. Az adott helyiség szellőztetését a légelvezető elemek biztosítják (a szobák légbevezető elemeinek működésével összehangoltan).

Ha a gázkészülék nyílt égésterű, gondoskodni kell az égési levegőmennyiség utánpótlásról. Ilyenkor az adott helyiségben szükség lehet rögzített minimum hozamú, nem lezárható kivitelű légbevezető elemek beépítésére.

A konyhai szagelszívó működése összeegyeztethető a szellőztetés működésével?

A konyhai szagelszívó berendezés (főleg, ha az kürtőbe nem kötött típusú) nem pótolja a szellőztetést, de akár gravitációs, akár gépi légelvezetés mellett kitűnően üzemeltethető.