Hogyan vásárolhatunk klímaberendezést?

Ha valaki azt gondolja, a klímakészülékek vásárlása egyszerű feladat – bemegyek egy áruházba, vagy egy webshopot kikeresek számítógépen, veszek, rendelek egy berendezést, és majd valakivel felszereltetem –, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.

A 14/2015. (II. 10.) kormányrendeletben erre vonatkozóan találtunk néhány előírást, amely az importőröket, kereskedőket, szerelőket, vásárlókat egyaránt érinti, mégis, egyáltalán nem köztudott. El is látogattunk néhány kisebb-nagyobb áruházba, webáruházba, hogy meggyőződjünk arról, mennyire ismerik a jogszabályokat, illetve mennyire szabálykövetők a kereskedők.

Lista a képesített vállalkozókról

A helyszíni hűtőköri szerelést igénylő termékek és berendezések (ablakklíma nem, de egy split igen) esetében a készülék forgalomba hozója köteles írásban tájékoztatást adni a berendezés-specifikusan képesített, telepítésre jogosult vállalkozások partneri hálózatáról. Ez azt jelenti, ha valaki bemegy egy áruházba légkondicionálót vásárolni, akkor az eladónak fel kell kínálnia egy listát, amely tartalmazza a képesítéssel rendelkező vállalkozók, vállalkozások névsorát. Ebből a vásárló kiválaszthatja a számára szimpatikusat, és elvégeztetheti vele a szerelői teendőket. Amennyiben a kereskedő elmulasztja ezt a tájékoztatási kötelezettséget, úgy a bírság mértéke 10 000 Ft-tól 500 000 Ft-ig terjedhet.

Kötelezettségek

A kereskedő kötelezett arra, hogy ha valakinek előtöltött klímaberendezést ad el, a készülék, a szerelő, beüzemelő (aki jelen esetben itt csak képesített vállalkozás lehet) adatait a vásárlást követő 8 munkanapon belül az adatbázisban rögzítsék.

Kérni kell a tanúsítványt!

Ha végfelhasználó számára, kereskedelmi célból értékesít egy üzlet nem hermetikusan zárt, hűtőköri szerelést igénylő, F-ÜHG-val előtöltött vagy azzal üzemelő HR szektorba tartozó terméket, berendezést, vagy az MR (járműszektor, rakományhűtés stb.) körbe tartozó hűtőegységet, köteles a végfelhasználótól olyan eredeti, cégjegyzékszerűen kiállított tanúsítvány bemutatását kérni, amely igazolja, hogy a képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezés telepítésére. A történetnek három szereplője van, a végfelhasználó, kereskedő, és a kettő között áll a szerelő. A telepítő cég saját jelszavával, kódjával belép a rendszerbe, megnyit egy elektronikus felületet, és beírja a szükséges adatokat. Ha ez megvan, kinyomtatják, lepecsételik, aláírják. Később újra megnyitja a felületet, ahol tanúsítja, hogy a telepítést is elvégezte. Ezt a papírt kell a végfelhasználónak átadni, aki a kereskedőtől megvásárolhatja ennek birtokában a klímaberendezést. A képesített vállalkozás által kiállított tanúsítvány hiányában a kereskedő nem adhatja át a készüléket! A végén a forgalmazónak is kötelessége az adatlapon tanúsítani, hogy az értékesítés megtörtént, és az adatbázisba feltölteni, az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját stb. A kötelezettség megszegőit 10 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírsággal lehet sújtani.

De természetesen minden egyes kereskedés rendelkezik saját kivitelezői listával, tehát ha nincs ismeretségünk, ott is választhatunk szerelőt. Mégis, amit tanácsolnánk: vásároljunk szakkereskedésben, szereltessünk megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezővel, neadjisten még tervezőt is megkereshetünk, hogy biztosan az kerüljön be a lakóterünkbe, ami oda illik.

Hivatkozás: VGF szaklap

 

Tarján IV. Lakásszövetkezet

Hozzászólások lezárva.