Kérjük, vegyék komolyan és tanuljunk belőle!

Az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak a lakótelepen a galambok. Beszállnak a loggiákra, erkélyekre, piszkítanak, s maró hatású ürülékükkel maradandóan károsítják a ház állagát, illetve tulajdonosok vagyontárgyait. A riasztótüske felszerelése nem esztétikus, kisgyerekekre balesetveszélyes, és zavarja a loggiák rendeltetésszerű használatát – ezért inkább hálót használjanak, mely lefedi a loggiákon a virágtartókat és a korlát alatti rést is. Szakértői vélemény és a köznapi tapasztalat szerint is ismert, hogy a galambürülék igen agresszív anyag, így ha tartósan a felületen marad, akkor savas kémhatása miatt belemaródik a felületbe. Ilyenkor már a tisztítószerek sem használnak. Különösen veszélyes a fa szerkezetekre, ugyanis ezeket lassan, észrevétlenül elkorhasztja. Erősen korrodálja a fémeket, károsítja a gépkocsik fényezését. Különösen veszélyes a galambürülék a vasbeton szerkezetekre, mert elgyengítheti azokat.
A galambpiszok több mint 60 féle betegséget, fertőzést terjeszt! A fertőzések fokozottan veszélyesek a legyengült immunrendszerű emberekre, és különösen a kisgyermekekre, akik immunrendszere még nem ad teljes védelmet. A galambok által terjesztett legveszélyesebb betegségek:
Papagájkór (ornithosis), ami tüdőgyulladást okoz. A fertőzés gyakran tünetmentes, tüdőgyulladást, kötőhártya gyulladást, légúti, idegrendszeri tüneteket, hasmenést okoz, ritkán az egész testre kiterjedő, súlyos betegség alakulhat ki. Idősebb embereknél végzetes betegség.  
Madárgümőkór – más nevén TBC -, ami a veséket károsítja. A tüdőtuberkulózis (TBC) sokáig tünetmentes. A tüdőn kívül problémát okozhat más szervrendszerekben is, úgy, mint a csont, bőr, gyomor, bél, húgy- és ivarszervnél. A betegség általános tünetei: fogyás, hőemelkedés, izzadás (főleg éjszaka), étvágytalanság, fáradékonyság, gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés. Nagyon súlyos esetben akár halált is okozhat.
Szalmonellózis, melynek tünete a láz, a hasmenés, az ízületi fájdalmak, a gyomortáji görcsök, fájdalmas vizelés, szemirritáció, ezek a fertőzés utáni 12 – 72 órában alakulhatnak ki. A szalmonellafertőzés akár a véráramba is kerülhet, ami antibiotikumos kezelés nélkül halálos lehet! E. Coli vérzéses vastagbélgyulladás: véres hasmenés, veseelégtelenség, szélsőséges esetben epilepszia, agyelégtelenség, agyvérzés. A szálló galambürülék, tollak allergiát válthatnak ki.
Histoplasmosis, amely az elszáradt ürüléken elszaporodó gombák miatt súlyos légzőszervi megbetegedéshez vezethet, egyes források szerint szélsőséges esetben tüdőrákot is okozhat.
Dermaphytosis szintén a galambok által terjesztett gombás fertőzés, amely a légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja, és rendszerint viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.
A galambok számos élősködővel érintkeznek rendszeresen, melyek nagy része szintén veszélyt jelent az emberre. Mi több, némely vírussal fertőzött egyed véréből táplálkozó szúnyogok terjesztik a vírusos agyhártyagyulladást. A galambürülékben élősködő kis élőlények (atkák) is megkeseríthetik napjainkat. Ők főleg éjjel aktívak, piros színűek, vagy áttetszők, nagyon aprók, viszont kellemetlenül csípnek. Ha a vérszívók elszaporodnak, nem alszunk többé rendesen.
 A fentiekből látható, hogy a galambok elszaporodása közegészségügyi szempontból is veszélyes helyzetet teremt(ett).

 KÉRJÜK, NE ETESSÉK A GALAMBOKAT!

A galambok etetése egyebekben pedig közterületi szennyezésnek minősül!
IGAZGATÓSÁG