Macskaalom a lefolyóban

Az elszállítandó szilárd hulladék mennyiségének csökkentésére sokak szerint jó módszer, hogy amit lehet, a lefolyóba öntünk. Így kerül a vécébe kávézacc, ételmaradék, használt pelenka, vagy éppen macskaalom is. De ezekkel az anyagokkal nagyon vigyázzunk: a macskaalom soha nem a lefolyóba való! Ha belekerül, biztosan dugulást okoz.

A macskaalom és más kisállat-alom egyik fő alkotórésze egy bentonit nevű anyag. Ez egy kőzetfajta, ami eredetileg vulkáni lerakódásokból keletkezett. A bentonit fő jellemzője, hogy rengeteg vizet képes megkötni. Terjedelme kétszeresére is meg tud duzzadni víz hatására. A nedvességet teljes egészében magába szívja, ettől megváltozik a belső szerkezete is.

A macskaalmok egy része ráadásul csomósodik is. Ez a macskatartók szempontjából egy fontos tulajdonság. Az alomnak azok a részecskéi, melyeket nedvesség ért, egy csomóba összeállnak, s ezek a kialakuló kis golyók az alomból könnyen kivehetők. Az alom többi része nem is érintkezik a nedvességgel, csak az a kicsi rész, amivel közvetlenül érintkezett.

Ami a macskatartóknak nagy előny, az a csatornára nézve kész katasztrófa lehet! A macskaalom a vécébe öntve még gond nélkül eltűnik a lefolyóban. Látszólag minden rendben, nem akadt el semmi. Csakhogy a nagy nedvszívó képességű anyag a lefolyóban elkezdi magába szívni a csatornában található vizet, s ezzel térfogata a többszörösére növekszik.

Külön csapást jelentenek a kialakuló csomók. Ekkor már nem csak arról van szó, hogy egy homokszerű anyag megduzzad, mint a főzött búzadara, s nehezebben folyik le. A csomósodás miatt szinte szikladarabok alakulnak ki a csatornában.

A bentonit ráadásul egy agyagfajta, egy kőzet, nem várhatjuk tőle, hogy majd szépen feloldóik és eltűnik. A csatornába kerülő macskaalom úgy viselkedik, mintha folyékony betont öntöttünk volna a csővezetékbe. Lerakódik, azonnali dugulást okoz, és/vagy csőtörést okoz, és csakis a legerősebb eszközökkel, vagy még úgy sem lehet a csövekből eltávolítani.

A használt macskaalmot ezért soha ne öntse a lefolyóba! Dobja a szemetesbe, vagy ha lehetősége van rá, komposztálja.

A bio macskaalmok a kertben felhasználhatók, komposztálhatók, de semmi keresnivalójuk nincs a csővezetékekben.

IGAZGATÓSÁG