Csatornaszag a lakásban… Mi lehet az oka?

Csatornaszag, elviselhetetlen büdös van a fürdőszobában vagy a lakás bármely pontján?

CsatornaszagMostanság panaszkodnak, hogy csatornaszag, elviselhetetlen bűz van a fürdőszobában, WC- ben, de rosszabb esetekben akár az égész lakásban. Vannak esetek, amikor egy olyan helységben is lehet érezni a csatornaszagot, ahol nincs is szennyvízcsatorna a közelben. A meghitt otthon légköre egy elviselhetetlen birodalommá válik, ahol nem szívesen tartózkodnak. Hétköznapjaikat megkeserítve, tönkretéve, nagyon sok idegeskedés, bosszankodás lesz a jutalmuk az otthonukban. Alig várják, hogy elmehessenek otthonról akár a munkába, hogy addig se érezzék ezt a bűzt. Mindeközben megfordul fejükben a gondolat, hogy így kell leélni az életüket, ebben a büdös csatornaszagban?

De mégis mi okozhatja ezt a csatornaszagot? Mi lehet ennek a bűznek az oka?

Számtalan oka lehet, higgye el. Ezért van szükség szakemberre, aki tapasztalt és már csinált ilyet.

A csatornaszag felderítése lehet 5 perc, de lehet akár több nap is. A csatornaszag felderítéséhez szerencse is kell.

Arra is volt már példa, hogy a hiba valamely emeleten volt, a csatornaszag viszont földszinti bejáratnál volt a legintenzívebb.

Javaslat:

Ahhoz, hogy jól érezze magát otthonában és jó komfort érzete legyen, kellemetlen szag érzése esetén mindenekelőtt hívjon csatornatisztító szakembert a lakáson belüli probléma felderítésére és megoldására – egy időben értesítse a lakásszövetkezet ügyfélszolgálatát (műszaki iroda) is.

Dugulás kialakulása

Javarészt senki sem szívesen gondolkodik el azon, mi történik, amikor egy csatorna, lefolyó, WC nem akar lefolyni, vagy eldugul, amíg meg nincs a baj. A dugulás és a vele járó

kényelmetlenségek akkor is megtörténnek, ha nem akarnak vele foglalkozni és nem is gondolnak rá.

A dugulás általában egy hosszabb folyamat következménye, aminek megvannak az előzményei és a jelei is, csak nem mindig veszik észre. A lefolyórendszer kiépítésekor egy természetes lejtést kell adni a csatornarendszernek, a lakáson belül is. Ami nem lehet sem nagyon lejtős, sem túl sík, ugyanis mindkét esetben az történik, hogy a szennyvíz lefolyik, a szilárd szerves vagy szervetlen anyagok pedig ottmaradnak a rendszeren belül, jó esetben csak a következő használatig, ami bizonyos esetekben lehet akár 1-2 nap és addigra javarészt odatapad a felületre, így a következő használat esetén máris van egy alapos dugulást előidéző kezdemény, ami generálja a dugulást.

Ha mindenki a lehető legjobban vigyáz a saját csatornájára, akkor is eldugul. És hogy miért?

Dugulás a konyhában

Mosogatáskor a mosogatóvízzel együtt szerves ételmaradékok, rosszabb esetben nyers zöldségdarabok, zsíros húscafrangok is lefutnak a csatornába. Ami egymagában még nem okozna komolyabb problémát. A komoly problémát az okozza, hogy a mosogatáshoz olyan agyonreklámozott, mosogatószereket használunk, amik nem jó zsíroldó képességűek, nincs semmi fertőtlenítő hatásuk, viszont a lehető legjobban habzanak. Nos, a mosogatószerek esetében ez a legrosszabb választás!

A jól habzó, de kis zsíroldó képességű mosogatószerek miatt a mosogatóból leengedett szenny, egy laza párnát fog képezni a lefolyórendszerben, amibe a különböző zöldség- és ételmaradékok simán beleágyazódnak, és elkezdődik a csatornarendszer, vagy lefolyórendszer keresztmetszetének szűkülése. Ez addig fog történni, amíg egyszer csak a lefolyó nem akar lefolyni.

Dugulás a fürdőszobában

Fürdés, hajmosás, mosás. Tisztálkodni, ruhát mosni, kis és nagydolgainkat elvégezni szükséges, hisz ki akar ápolatlan, büdös lenni? Csak ismét nem mindegy mit mivel teszünk meg.

Nagyon fontos, hogy a mosógépbe lehetőség szerint folyékony, csökkentett habzású mosószert tegyenek. Sajnos tudni kell, hogy a por alakú mosószerekben nagyon sok az a töltelékanyag, ami a súlyát gyarapítja a terméknek, viszont magához a mosáshoz szinte semmi köze sincs. Leszögezhetjük, erre csak azért van szükség, hogy a termék a lehető legnagyobb hasznot hozza a gyártónak! Viszont ez a töltelékanyag, amit nem is látnak, vízben nehezebben oldódik és a csatornarendszerben gyorsan ki is válik, lerakódik és elkezdődik a csatornarendszer szűkülése.

A következő lökést a duguláshoz általában a férfiak adják a borotválkozásukkal. Hihetetlennek tűnik ugye? Pedig higgyük el, nagy szerepet játszanak ebben. Az történik ugyanis, hogy a szakálluk egy rövid, de erős szőrszál, ami a lefolyórendszer belső falára feltapadt, zsíros, lágy rétegbe szabályosan belefúródik, és mint egy apró sündisznó úgy várja, hogy jöjjenek a hosszabb szőrszálak, vagy hajszálak, amik aztán simán megakadnak a rendszerben, és elindul a szűkület kialakulása. Ehhez még hozzátesszük a csodálatos, kellemes illatú és természetesen erősen habzó fürdőhabjainkat és tényleg máris ott van egy jó kis dugulás alap!

Dugulás a WC-ben

A legtöbb dugulást a spórolás okozza. A víztakarékos WC-tartályok egy öblítésre körülbelül annyi vizet szánnak, hogy a WC-csésze tartalma éppen csak eltűnjön a szem elől, de hogy utána mi történik vele, arra nem gondoltak tervezőik. Ahhoz, hogy az öblítés valóban átmossa a rendszert, legalább hét-kilenc liter vízre, vagyis a takarékos megoldás háromszorosára volna szükség. Most gondoljanak bele, ahol csak tartály nélküli (golyós) szelep van beszerelve, ott még akkora mennyiségű víz sem kerül felhasználásra a leöblítés során.

Milyen gyakran van szükség, dugulás elhárításra?

Egy átlagos háztartásban ritkán van csak szükség a fürdőszobai lefolyók, csatornák tisztítására, ellentétben a konyhaiakkal, melyekhez általában két-három évenként szükséges duguláselhárítót hívni – megelőző jelleggel, még akkor is, ha még nem tapasztalható a beszűkülés, vagy a dugulás jele. Azért mosogassanak meleg vízzel, mert az oldja a zsírt. De ahogy a meleg víz kihűl, elveszti oldóképességét, és a zsiradék kirakódik a cső falára. Ezért az eljáró szerelők először mindenek előtt átspirálozzák, azaz fúrnak egy lyukat a szennyeződésbe, és ha szükséges, utána az egészet magas nyomású mosóval kitisztítják – bár ezt a megoldást inkább csak nagy átmérőjű, ipari rendszerek esetén alkalmazzák.

Figyelmeztető jelek: mikor számíthatnak rá, hogy eldugul a lefolyó?

Józanésszel általában már tudni lehet, hogy közeleg a katasztrófa. Sokan azonban még bíznak a szerencsében. De vannak olyan jelei a dugulásnak, amire mindenképp érdemes odafigyelni!

 • Először is a szag. Egy penetráns szag, a csatornaszag, ez árulkodó jel, hogy a csatornarendszerben, elindult egy folyamat, melynek a következménye nemsokára akár egy hatalmas dugulás is lehet. A szagot kiváltó ok, hogy a csatornarendszer belső falára lerakódott, és szűkülést előidéző párnás rétegben a szerves anyagok bomlanak. Ez a kellemetlen szagon túl fertőzésveszéllyel is járhat. Sokan légfrissítővel kezelik első körben. Sajnos nem igazán hatásos még rövidtávon sem. Hosszú távon viszont egyáltalán nem.
 • Másodszor, töpreng a lefolyó, lefollyak vagy ne?! Az elején még úgy dönt, hogy lefolyik – igaz egyre több időbe telik, amíg erre rászánja magát. De egy idő után már nem teszi ezt meg, végleg eldugul!

Mit tegyek, ha szagot érzek, és lassan folyik le a lefolyó?

A mosdó és mosogató dugulását már a legelső gyanús jelre – például lassú lefolyás – hárítsák el! Ami kezdetben néhány pumpálásra eltűnik, néhány nap múlva már csak szakember segítségével lesz elhárítható. Pumpáláskor nagyon fontos, hogy a mosdók-mosogatók túlfolyó nyílásait zárják le, különben a víz azokon visszaáramlik, s nem a dugulást löki tovább.

Nagymértékben csökkentheti a mosogatók szifonjainak eldugulását, ha rendszeresen szórnak zsíroldó szódát a lefolyóba. A meleg mosogatóvízben folyékony zsírok-szappanok a szifonban lehűlve megszilárdulnak, és a kialakuló dugulás magját alkotják. A zsíroldó szódákat egy mosogatónyi forró víz leengedése után szórják a szifonba, célszerűen este „napzárta” után, s reggel elsőként ismét bő, forró vízzel kiöblíteni a szifonból az oldatot.

Kérdések, munka menete:

Amennyiben szakembert keres, megkérjük, próbálja meg a problémáját megfelelően körülírni, ezáltal megközelítőleg meg tudják majd mondani a dugulás elhárításának árát és a munka elvégzésének idej ét.

Kérdések, melyekre felkeresésükkor, célszerű tudnia a választ:

 • Helyileg hol van pontosan a probléma ?(utca, lépcsőház, emelet, ajtószám, elérhetőség, stb.)
 • Milyen típusú épületről van szó ?(panel, társasház, stb.)
 • Az épületen belül mely helyiségben van a dugulás?
 • Milyen típusú és anyagú a dugult csővezeték (strang vezetékbe való bekötés)?
 • Mi dugult el (mosogató, mosdó, kád, zuhanytálca, padlóösszefolyó, WC, stb.)?
 • Mekkora a cső átmérője?
 • Mi okozhatta a dugulást (intimbetét, illatosító, törlőkendő, zsírlerakódás, stb.)?
 • Mióta van eldugulva a cső?
 • Próbálta-e már megoldani a problémát, ha igen mivel (lefolyótisztító szerrel)?

Duguláselhárító szakemberek a közlekedési viszonyoktól függően, általában 1 órán belül megérkeznek, és a dugulás típusától, nagyságától függően azt legkésőbb egy órán belül eltávolítják.

A WC csővezetékében keletkezett dugulás elhárításainál, bizonyos esetekben le kell bontani a szerelvényeket. A legtöbb esetben azonban gyorsan, higiénikusan, bontás nélkül oldják meg a problémát.

Ha vízvezeték szerelő, vagy villanyszerelő szakember bevonása is szükséges, akkor általában azt is megoldják.

A dugulás elhárításánál alkalmazott eszköz(ök) mindig a helyszínen kerülnek kiválasztásra.

Hasznos tippek a házi dugulás elhárításhoz

A házilag hasznosítható tippek, amikkel el lehet hárítani a dugulást valójában kézenfekvőek. Ha azonban mégsem menne, ne feledjék, hogy vannak 24 órán keresztül rendelkezésre álló vállalkozók is.

Próbálja meg szétszedni a szifont és eltávolítani belőle a szennyeződést. Összeszerelésnél ügyeljen a tömítések helyes sorrendjére. Öntsön tisztítószert a lefolyóba és legalább egy éjszakára hagyja abban állva hatni. Másnap öntsön rá forró vizet, ez általában megoldja a problémát. Ha nem sikerült, még mindig próbálkozhat más vegyszerekkel, a fent leírt módon. Amennyiben mégsem használ, érdemes kihívni egy dugulás elhárítással foglalkozó szakembert.

Mostanság egyre többször tapasztalható a dugulás elhárítási munkák során, hogy olyan konyhák mosogatói dugulnak el ahol mosogatógép van. Ezekkel a gépekkel ugyan sok vizet tudunk spórolni, előnye, hogy energiatakarékos. Hátránya, hogy az edényekről lemosogatott zsír és egyéb szennyeződés sűrű állagban kerül a szennyvízrendszerbe, ott lerakódik, és dugulást okoz.

Hogyan előzhető meg a dugulás ott, ahol mosogatógép van?

Miután végzett a mosogatógép a mosogatással, legalább hetente egyszer a mosogatótálcát töltsék teli forró vízzel és engedjék le. Így kimoshatják a tömény zsírt a szennyvíz rendszerből.

Kád, zuhanytálca dugulás elhárítása:

Öntsön egy kevés tisztítószert a kád lefolyóba, hagyja hatni egy éjszakát, majd reggel lobogó, forró vizet öntsön rá. Pumpáláskor a kád túlfolyó nyílását tömítsék el, hogy nagyobb legyen a csőben fellépő nyomás. Ha a probléma nem szűnt meg, próbálkozzon vízsugárral. Csavarozzuk le a zuhanyfejet és forró vízzel öblítse át a lefolyót. Ha a probléma továbbra is fennáll, hívjon szerelőt!

Hogyan előzhető meg a fürdőkád lefolyó eldugulása?

Bevált módszer a nagynyomású öblítés. Célszerű a zuhanyrózsa leszerelése után a zuhanycsövet használni erre a célra. Töltsük meg a kádat teljesen, majd a vízsugarat irányítsa közvetlenül a lefolyóba!

Szedjék fel a lefolyó takaró fedelét, távolítsák el a bűzelzáró kupakot, vagy húzzák ki a bűzelzáró pipát. A már ismert forróvízsugárral próbálják megszüntetni a dugulást. Ha eredménytelen, jöhet a tisztítószer és a forró víz.

WC dugulás elhárítás:

Ha valami nagyobb idegen tárgy esett a WC csészébe, és azt véletlenül le is húzták, hívjanak szakembert, mert a csésze felbontása nehézkes és piszkos munka, sőt a padlóburkolat is feltörhet, a WC kagyló is eltörhet (még akkor is, ha azt szakember szereli). Más esetekben használjanak WC pumpát, amely hatékonyan segít megszüntetni a dugulást. A pumpa ütemes fel-le mozgatásával próbáljanak meg szívóhatást létrehozni a csőben. A WC dugulásnál nem segít a vegyszer és a forró víz sem. Csak nagy ritkán dugul el magától, legfeljebb az elöregedett vezetékben felgyülemlik a vízkő, ami leszűkíti a kiömlő csővezeték keresztmetszetét. Problémát jelent még a kis átmérőjű csövek, mechanikus, kézi működtetésű öblítő szelepek, és a gyenge vízhozamú takarékos tartályok, mert csak eltüntetik a szennyvizet, de nem mossák el/át azt tökéletesen.

Hogyan előzhető meg a WC eldugulása?

Itt a legegyszerűbb megelőzni a problémát. A WC-be soha semmilyen más papírt ne dobjanak, csak és kizárólag WC papírt. A zsebkendőnek, törlő kendőnek, vagy női tisztasági betétnek olyan anyaga van, amely sokkal nehezebben ázik át és bomlik le, mint az erre a célja kialakított WC papír, így hamar dugulást okoz. A lefolyó tisztítószerek itt is hatástalanok, ezért az egyetlen ajánlott módszer a pumpa. Amennyiben valamilyen beesett műanyag tárgy (WC tisztító, illatosító, stb.) okozza a dugulást, a pumpa sem lesz elég, ilyenkor mindenképpen érdemes szakembert hívni. Más esetben a pumpával vákuumot kialakítva, a pumpát a vízzel teleengedett WC csészében fel-le mozgatva tudják megszűntetni a dugulást.

A WC pumpa használata

Kisebb dugulás elhárítás alkalmával hatékony, ám igen veszélyes szerszámmal van dolga a mit sem sejtő „háziúrnak”. Dugulás alkalmával a szennyvíz rendszerük telített nyomás alatt van! A WC pumpát, amikor a WC-be teszik, lehetőleg ne akarjanak még nagyobb nyomást

gyakorolni azzal, hiszen ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy a kifröccsenő szennyvíz miatt a ruhájuk lesz az áldozat.

Nyomják óvatosan a szennyvíz alá a szerszámukat és határozott húzó mozdulattal húzzák vissza. Az így elért vákuummal, sokkal nagyobb lesz a siker. Ha ez már nem segít, akkor jöhet az óvatos fel-le mozdulat, ami körülbelül 2-3 cm-es utat jelent, mely segítségével hol vákuum, hol nyomás lesz a csőben, s így kimozgathatják a beékelődött dolgokat! A környezet és a ruha is tiszta marad!

Lefolyótisztító szerek keverése

Vigyázzanak! Ne halmozzák az élvezeteket! Vannak olyan dugulás elhárító szerek, melyek egymással reakcióba lépve egyszerűen belekötnek a csatornába. Ilyen esetben már csak a bontás segít.

Tehát két különböző vegyszert soha ne keverjenek össze, várjanak egy kicsit az egymás utáni alkalmazással.

Kültéri dugulások elhárítása:

Mivel az épületen belüli csővezetékek összefolyói szabadtéren vannak, jobban ki vannak téve a nagyobb, masszívabb szennyeződéseknek. Faágak, gyökérzet, levelek, sóder, belemosódott por, föld és sár is eldugíthatja azokat. Ha a pangó szennyvíz eléri az aknába bemenő csövet, előbb-utóbb dugulás léphet fel. A visszafolyó kommunális szennyvíz ugyanis lerakodik, és a hordaléktorlódást okoz. A kültéri dugulás elhárításához, további intézkedés megtételéhez a lakásszövetkezet ügyfélszolgálatát kell hívni. Rendkívüli esetben közvetlenül a Vízművek Zrt. szakembereit kell értesíteni, akik magasnyomású (220 bar) csatornatisztító berendezéssel mossák át a csöveket, elhárítva a problémát.

A házilagos dugulás elhárítás veszélyei:

Bizonyos vegyszerek keverése – ahogyan arra már utalva lett – mérgező gázokat szabadíthatnak fel, ezért egyidejűleg, vagy rövid egymásutánban soha ne használjanak többfajta, különböző összetételű vegyszert. De ne tegyék ezt azért sem, mert a különböző vegyszerek nem hogy erősítenék egymás hatását, inkább még nagyobb dugulást okozhatnak.

Alapvetően nem javasolt a használatuk! Amit az képes eltüntetni, azt Önök is eltávolíthatják egy alapos szifontisztítással. Ennek során a mosdó és mosogató szifont darabokra kell szedni, az elemeket el kell mosni, majd gondosan újra összeszerelni! Amennyiben zsíroldást alkalmaznak, akkor azt akkor érdemes elvégezni, amikor biztos, hogy huzamosabb ideig nem használják az eldugult eszközt (például este, ha éjszaka az nincs használatban – azaz van idő arra, hogy kifejtse a hatását). Vegyszeres tisztítás után fokozottan ügyeljenek a helyiség megfelelő szellőztetésére.

Lefolyótisztító természetes anyagokból

Természetes alapanyagokból is keverhetnek hatásos duguláselhárító elegyet. Így például a sütőpor és ecet keverékéből hatékony duguláselhárító szert lehet keverni, aminek forró vízzel növelhető a hatékonysága!

Csatornatisztítás

Mi is az a csatornatisztítás?

A csatornatisztítás egy magas nyomású géppel történő dugulás elhárítás. A csatornatisztítást általában épületen kívüli csatornahálózatokon alkalmazzák, de egy külső tisztító nyíláson keresztül akár az épület irányába is dolgozhatnak e módszerrel. A csatornatisztítás megfelelő tisztítónyíláson keresztül az épületben is alkalmazható, de csak tapasztalt csatornatisztító szakember végezheti. A szakmai tapasztalat hiánya veszélyeket hord magában, ugyanis a magas nyomás következtében a csatornatisztító gép súlyos anyagi károkat tud okozni a lakásban.

A csatornatisztító berendezés nagy segítsége minden csatornatisztítást végző szakembernek, különösen a későbbi dugulások kialakulásának megakadályozása érdekében.

Woma csatornatisztító gép működése:

A Woma magasnyomású csatornamosó és csatornatisztító eszköz, mely egy benzinmotor segítségével hajtja meg a magasnyomású pumpát, ezáltal egy nagy nyomású tömlőn keresztül jut el a víz a speciális munkafejhez, mely segítségével végezzük a csatornatisztítást.

Csatornatisztítás menete:

A gépjárműbe épített tartályból érkező vizet, a nagynyomású szivattyú, egy nagynyomású tömlőn keresztül speciális munkafej segítségével kis furatokon hátrafelé nyomja, 220bar nyomással. Az így keletkezett hajtóerő a magasnyomású tömlőt behúzza magával a szennyvíz vezetékbe. A magasnyomás segítségével a felhalmozódott hordalékot és szennyeződést felkavarja, majd visszafelé húzáskor teljes mértékben kipucolja. Csatornatisztítás folyamán felhalmozott szennyeződést és hordalékot kézi erővel távolítják el a szennyvíz vezetékből, amit a megfelelő közömbösítő helyre szállítanak.

A csatornatisztító gép munka közben a szennyvízvezeték oldalán nem hagy semmilyen szennyeződést, ami később dugulást eredményezhetne.

A Woma csatornatisztító gép homok, sóder, sitt, vékonyabb fagyökérzet, törmelék, lerakódott iszap eltávolítására is alkalmas.

Érdekességek

A csatornarendszerek dugulásának jelentős részét a figyelmetlenség, sokszor a butaság okozza. Gyakran olyan tárgyaktól akarnak a vezetékeken keresztül megszabadulni, amelynek egyenes következménye az, hogy szakembert kell hívni.

Miért dugul el a csatorna vagy a lefolyó?

Sok háztartásban nemcsak a macskaalom, a homok, de néha bizony az építési törmelék is a WC-ben végzi. Sőt van, amikor éppen a duguláselhárító szerek okozzák a problémát, legalábbis ha nem a leírásnak megfelelően, bő, forró vízzel öblítik le azokat. Rengeteg munkát adnak a duguláselhárítóknak a WC-csészébe akasztható illatosítók is. Ha a tulajdonosok a WC-be ejtik azokat, egy héten belül garantált a dugulás. Nemegyszer „mentenek” ki lestrapált felmosórongyot a szakemberek a WC-ből, a tamponok okozta mindennapos dugulásokról nem is beszélve. Harmadára csökkennének a dugulások, ha rendeltetésszerűen használnák a lefolyókat és a csatornákat.

Mi az a csőgörény?

A csőgörény egy hengeres, a felületén lapos csatornákkal rendelkező eszköz, amit a folyadékáram hajt a csőben. A csőgörényt úgy tervezték meg, hogy elősegítse a lefolyóban vagy csatornában lévő lerakódások eltávolítását. Indítóból indítják el a csővezetékben, majd egy fogadó fogadja. Amikor a csőgörény szennyvíz nyomócsövön halad át, kitakarítja a lerakódásokat, mint pl. homokot, iszapot és egyéb, a csőben lévő szennyeződést. Az ilyen szennyeződés, súrlódási veszteséget okoz, és idővel teljesen eltömítheti a szivattyút. A szennyeződés eltávolítása segít megelőzni a H2S gázok kialakulását a csövekben történő üledékesedés miatt. Nyomóvezeték-rendszer tervezésekor fontos a csőgörény indító helyének megfelelő kiválasztása, különösen akkor, amikor a cső átmérője változik.

Milyen géppel hárítják el a dugulást?

A lakásszövetkezetnél szekcionált spirálos géptipus van használatban, melybe a spirált külön kell betolni, toldani a megfelelő hosszig. Ezen géptipusnál nincs automatikus előtolás. A gépből kilógó meghajtott spirál egy bevezető csőben foglal helyet, s a toldásokat külön lehet csatlakoztatni a spirálra munka közben. Fordulatszám általában 400-600 1/min. A spirálátmérő: 22mm. A dugulás elhárítás egyidejű vízöblítés mellett történik annak érdekében, hogy a mechanikusan leválasztott szilárd elemeket a víz kimossa az alapvezetékből.

Forrás: http://www.magyarendre.hu