Galambriasztás

Tisztelt Lakástulajdonos!

A galambok sokszor okoznak békétlenséget. Lakástulajdonosainktól érkeznek panaszok, irtásukat javasolják. Az alábbiakban megoldásokat javasolunk a kellemetlenségek enyhítésére, esetleg megoldására.

”A kampányszerű galambirtások és gyérítések eddig rossz eredményeket hoztak. A galambok, ha már megtelepedtek, az ügyet a lakosság nélkül már nem lehet kezelni. Addig ugyanis, amíg a galambokat etetik (Pl: eleséget helyeznek ki közterületre, vagy csak kidobálják az ablakon, az már közterület szennyezésnek minősül), vagy a szerves hulladékot úgy kezelik, hogy a madarak hozzáférhessenek, kár bármilyen gyérítést vagy irtást kezdeményezni.”

Szakértők szerint hiába irtanak ki egy területről bármennyi galambot, ha az életfeltételek továbbra is adottak, akkor a térségben hamarosan újra megtelepednek a madarak. Ha az okokat megszüntetik, akkor a szárnyasokat is könnyebb elüldözni.

Megoldást jelentenek a galambok ellen az egyéni védekezési módok. Rácsozás, hálózás, madárriasztó tüske, ami lehetne akár galambriasztó tüske is, hiszen elsősorban a galambok szeretnek megtelepedni az épületek kiugró peremein (ha a tüskéket jól helyezik el, úgy hatékony), s ott tartózkodásuk, túl az ürülékükön, az esztétikai, egészségügyi problémák mellett akár az épület egyes részeiben is kárt okozhatnak idővel.

A nyitott erkélyek, loggiák, egyéb nyílt terek sok esetben felkeltik a madarak – fecskék, verebek, galambok – érdeklődését, és élelemszerzési vagy fészekrakó helykeresési céllal berepülnek. http://madarkontroll.hu/madarhalo

A kifelé vezető utat gyakran nem is találják többé. Nekirepülnek az ablakoknak. Mivel a szárnyasok a tiszta üveget nem, viszont az UV tartomány egy részét látják, így egyszerű megoldást kínál az emberi szem számára észrevétlen madármatrica.

Elektromos madárriasztó rendszer a galambok és más madarak számára kellemetlen, apró impulzusokat bocsát ki, így meggátolja az adott felületen való megtelepedésüket. Ez a fajta galambriasztó épületeknél alkalmazható, mivel gyakorlatilag észrevétlen.

A madárriasztó tüske, elektromos galambriasztó rendszer, madárháló akkor lesz csak hatékony, ha szakszerűen van telepítve.

Forrás: MadárKontroll (madarkontroll.hu)