Lépéshang szigetelési tájékoztató

SZMSZ 46. sz. Melléklet

Ezen mellékletbe foglalt tájékoztatás azon lakástulajdonosok számára készült, akik a tulajdonukban végzett építés-szerelési munkálatok során a meleg padlóburkolatot (PVC), hidegburkolatra kívánják cserélni.

Ennek során teljesíteniük kell a köztes födémek lépéshang szigetelésére vonatkozó előírásokat – mind a mellett, hogy előzetesen beszerzik a lakásuk alatt lakó tulajdonos írásbeli hozzájárulását az elvégzendő munkálatokhoz. A hozzájárulást csatolják az Alapszabályban előírt és a lakásszövetkezethez a munka megkezdése előtt legalább 10 nappal benyújtandó építés-szerelési munkavégzés bejelentéséhez, egyben Nyilatkozat-hoz, melyben kijelentik a vonatkozó szabványoknak való megfelelést.

A köztes födémek lépéshang szigeteléséről egyebekben akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet lakószintet, lakószinttől választ el.

Az ilyen típusú födémeknél az akusztikai hangszigetelés a megoldandó műszaki feladat, a hőszigetelés nem, mivel az adott födém egymástól azonos rendeltetésű és átlaghőmérsékletű tereket választ el.

A megoldandó akusztikai szigetelés fogalma

Egy köztes födém esetében megoldandó akusztikai „Lépéshang” hangszigetelésről a járkálás, bútortologatás, stb. által okozott hang esetében beszélhetünk.

Az ilyen típusú utólagos hangszigetelési feladat, a meglévő épület eredeti (építéskori) un. melegpadlós (PVC, graboflex, szőnyegpadló, parketta, stb.) szerkezetének hidegburkolattal való ellátása, vagy laminált padlóra cserélése esetében szükséges, az akusztikai javítására. A helytelenül kivitelezett lépészaj szigetelés viszont utólag már nem javítható, ezért kiemelten fontos az erre vonatkozó technológiai előírások betartása.

A problémára kínál megoldást például a MAPEI MAPESONIC CR rendszer, amely kis vastagságú hangszigetelő lemezből és szegélyszalagból áll, továbbá a rákerülő burkolattól függően 17-19 dB hangcsillapításra képes.

A MAPESONIC CR rendszer egy olyan, tekercses kiszerelésű, kis vastagságú lépéshang- szigetelő-rendszer, amely közvetlenül a hideg vagy meleg burkolat alatt helyezkedik el, és a rákerülő burkolattól függően 17-19 dB hangcsillapításra képes. (Ez nagyon jelentős hangszigetelés! Szubjektíven körülbelül 6 dB hangnyomás-különbséget érzékelünk fél hangerőnek!)

A rendszer elemei a 2 és 4 mm vastagságban elérhető MAPESONIC CR lemez és MAPESONIC STRIP szegélyszalag. A jó minőségű poliuretán ragasztóval egymáshoz kötött parafa- és gumiszemcse bázisú hangszigetelő lemez kis vastagsága és kiváló szigetelőképessége mellett számos előnnyel rendelkezik.

A hangszigetelő lemez fektetése rendkívül egyszerű, leginkább a PVC burkolatok fektetéséhez hasonlít. Az aljzat előkészítése az egyéb burkolatoknál már megszokott módon történhet. Az esetlegesen szükséges kiegyenlítéseket még a lemez lefektetése előtt kell elvégezni. A hangszigetelő anyag tekercseinek fektetése előtt kell felragasztani a MAPESONIC STRIP-et, a helyiség pereme és a burkolatot megszakító szerkezetek élei mentén, hogy elkerüljük a kialakuló hanghidakat.

A MAPESONIC CR alkalmazhatósága rendkívül széles, lehetőséget kínál a használati nedvesség ellen szigetelt helység padlóján, fürdőszobában, háztartási helységben történő felhasználásra is, megfelelő rétegrend és részletkialakítások mellett.

Hivatkozás:
Lakások utólagos akusztikai szigetelése