Lépéshang szigetelési tájékoztató

SZMSZ 46. sz. Melléklet

Lépéshang szigetelés

Ezen mellékletbe foglalt tájékoztatás azon lakástulajdonosok számára készült, akik a tulajdonukban végzett építés-szerelési munkálatok során a meleg padlóburkolatot (PVC), hidegburkolatra kívánják cserélni.

Ennek során teljesíteniük kell a köztes födémek lépéshang szigetelésére vonatkozó előírásokat – mind a mellett, hogy előzetesen beszerzik a lakásuk alatt lakó tulajdonos írásbeli hozzájárulását az elvégzendő munkálatokhoz. A hozzájárulást csatolják az Alapszabályban előírt és a lakásszövetkezethez a munka megkezdése előtt legalább 10 nappal benyújtandó építés-szerelési munkavégzés bejelentéséhez, egyben Nyilatkozat-hoz, melyben kijelentik a vonatkozó szabványoknak való megfelelést.

A köztes födémek lépéshang szigeteléséről egyebekben akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet lakószintet, lakószinttől választ el.

Az ilyen típusú födémeknél az akusztikai hangszigetelés a megoldandó műszaki feladat, a hőszigetelés nem, mivel az adott födém egymástól azonos rendeltetésű és átlaghőmérsékletű tereket választ el.

A megoldandó akusztikai szigetelés fogalma.

Egy köztes födém esetében megoldandó akusztikai „Lépéshang” hangszigetelésről a járkálás, bútortologatás, stb. által okozott hang esetében beszélhetünk.

Az ilyen típusú utólagos hangszigetelési feladat, a meglévő épület eredeti (építéskori) un. melegpadlós (PVC, graboflex, szőnyegpadló, parketta, stb.) szerkezetének hidegburkolattal való ellátása, vagy laminált padlóra cserélése esetében szükséges, az akusztikai javítására. A helytelenül kivitelezett lépészaj szigetelés viszont utólag már nem javítható, ezért kiemelten fontos az erre vonatkozó technológiai előírások betartása.

A problémára kínál megoldást például:

  • Schlüter®-DITRA-SOUND egy burkolható lépészaj-csökkentő anyag.
  • a MAPEI MAPESONIC CRrendszer, amely kis vastagságú hangszigetelő lemezből és szegélyszalagból áll, továbbá a rákerülő burkolattól függően 17-19 dB hangcsillapításra képes.

Schlüter®-DITRA-SOUND egy burkolható lépészaj-csökkentő anyagot a megfelelő minősítő intézet bevizsgálta a DIN EN ISO 140-8 szerint és beépített állapotban 13 dB (ΔLW) lépés-zajcsökkenést mértek.

A MAPESONIC CR rendszer egy olyan, tekercses kiszerelésű, kis vastagságú lépéshang- szigetelő-rendszer, amely közvetlenül a hideg vagy meleg burkolat alatt helyezkedik el, és a rákerülő burkolattól függően 17-19 dB hangcsillapításra képes. (Ez nagyon jelentős hangszigetelés! Szubjektíven körülbelül 6 dB hangnyomás-különbséget érzékelünk fél hangerőnek!)

A MAPESONIC CR lemez és MAPESONIC STRIP szegélyszalag, mint a rendszer elemei 2 és 4 mm vastagságban elérhetők. A jó minőségű poliuretán ragasztóval egymáshoz kötött parafa- és gumiszemcse bázisú hangszigetelő lemez kis vastagsága és kiváló szigetelőképessége mellett számos előnnyel rendelkezik.

A hangszigetelő lemez fektetése rendkívül egyszerű, leginkább a PVC burkolatok fektetéséhez hasonlít. Az aljzat előkészítése az egyéb burkolatoknál már megszokott módon történhet. Az esetlegesen szükséges kiegyenlítéseket még a lemez lefektetése előtt kell elvégezni. A hangszigetelő anyag tekercseinek fektetése előtt kell felragasztani a MAPESONIC STRIP-et, a helyiség pereme és a burkolatot megszakító szerkezetek élei mentén, hogy elkerüljük a kialakuló hanghidakat.

A MAPESONIC CR alkalmazhatósága rendkívül széles, lehetőséget kínál a használati nedvesség ellen szigetelt helység padlóján, fürdőszobában, háztartási helységben történő felhasználásra is, megfelelő rétegrend és részletkialakítások mellett.

  • Selitac parkettaalátét / lamináltpadló-alátét 5 mm vastag

Cikkszám 101899

A kitűnő hangszigetelési értékek, az erős igénybevétel mellett nyújtott megbízható védelem, a rendkívüli hőszigetelés, valamint az egyenetlenségek optimális kiegyenlítése révén az 5 mm-es Selitac AquaStop csúcstermék a laminált padlókhoz és a parkettákhoz gyártott fektethető alátétek körében.

Műszaki adatok:
Pontszerű kiegyenlítés (PC): 4 mm-ig
Nyomószilárdság (CS): 90 kPa felett
Tartós nyomószilárdság (CC): 25 kPa felett
Dinamikus nyomószilárdság (DL25): 250 000 ciklus felett
Ütésállóság: (RLB) 140 cm felett
Lépészajcsökkentés (IS): 22 dB-ig

Hivatkozás: http://www.csaladihaztervezes.hu/nyito/lakasok-utolagos-akusztikai-szigetelese

Akusztikus szőnyegek – Perfect Acoustic