Sokan hibáznak a klíma kondenzvíz-elvezetésénél

A klímákban a levegőből kicsapódó pára cseppvíz formájában folyamatosan gyűlik, ha ez nem tud maradéktalanul távozni a készülékből, vagy ha „rossz” helyre megy, akkor problémákkal nézhetünk szembe – írja a VGF szaklap.

Először is el kell kerülni a készülékben, csövekben pangó víz kialakulását. Ez ugyanis ideális környezet a penészgombáknak, baktériumoknak, a keletkező biofilm remek táptalaja az olyan mikroorganizmusoknak, mint például a Legionella – olvasható a lapban.

A párásítóval nem rendelkező légkezelők, a split klímák és a fan coilok is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtőfelületen vagy egyéb környezeti levegőnél hidegebb felületen lecsapódó és a kondenzvízgyűjtőtálcán összegyűlő víz elvezetése nem megfelelő.

A kondenzvíz felhalmozódásának leggyakoribb oka a tálca vízelvezetésének rossz konstrukciója, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levelében.

„A cseppvizet szigorúan tilos közterületre (utcára, járdára) kivezetni, ezt az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák. Nem lenne szabad a járókelők fejére csöpögtetni a klímát, ám az önkormányzatoknál általában nincs kapacitás a szabálytalan felszerelések ellenőrzésére.”

A beltéri egységben keletkező kondenzvíz legjobb helye a szennyvízcsatorna, esetleg az esőcsatorna. A csatornaszag kizárására bűzzáró szifont alkalmazhatunk, amely akár falba is építhető, ahol pedig nem megoldható a víz gravitációs elfolyása, kompakt kondenzvíz-szivattyút építhetünk be.

Gyűjtőedénybe, vagy szabadba is vezethető a cseppvíz, ha tudjuk hasznosítani.

Forrás: napi.hu