Villamos teljesítmény növelése panellakásokban

Mit tegyünk, ha panellakásunk elektromos rendszerén a túlterheltség jelei mutatkoznak?
Célszerű növelni az áramszolgáltató által biztosított áramerősséget. Ezt 32 Amper-ig külön díj megfizetése nélkül megtehetjük, ennél nagyobb igény esetén 3.600 Ft+Áfa fizetendő Amper-onként.

Előtte azonban fontos szakemberrel ellenőriztetni néhány dolgot.

Panelokban a mérőhely – és ezzel együtt az áramszolgáltató kismegszakítója – a lakáson kívül, a lépcsőházi fővezeték mellett, vagy a fogadószinten lévő központi mérőhelyiségben lett kialakítva. Innen a lakásban található elosztó tábláig az úgynevezett mért fővezetéken jut el az áram.

Ezeknek a vezetékeknek a keresztmetszetét, anyagát és állapotát fontos ellenőrizni. Réz esetén 16 mm2, ha alumíniumból készült, akkor 25 mm2 a minimálisan megengedett.

A panelokban 10 mm2-es (vagy vékonyabb) alumíniumot találunk, tehát a cserével számolnunk kell.

Előfordulhat az is, hogy a ház fővezetéke nem terhelhető tovább, ezért a lakásszövetkezetet is mindenképpen meg kell keresni ez ügyben.

A lakásszövetkezet, az egyes épületek áramellátó hálózatát, terhelhetőségét felülvizsgáltatta, melynek alapján tud felvilágosítást adni.

Előfordulhat, hogy csak a fővezeték csere után engedélyezi a nagyobb teljesítményt a szolgáltató. De az is előfordulhat, hogy a fővezeték és a lakáselosztó közötti kábelt kell kicserélni.
Általában a lakáselosztó komplett cseréje is indokolt az esetek többségében. Ez esetben gondoljuk végig, hogy mennyi áramkörre lesz szükségünk, ennek megfelelő méretű (modulszámú) elosztótáblát válasszunk.

Áramvédő relé (ismertebb nevén FI-relé) szinte biztosan nem volt eddig beépítve, most betervezhetjük ezt is, ez két helyet foglal el. A FI-relé életvédelmi szempontból a legjobb védelmet nyújtja, főleg azokban a lakásokban, ahol nincs, vagy nem minden helyiségben van földelés kiépítve.

Mérjük fel a lakásban található gépek teljesítményét, és ennek, valamint a vezetékek keresztmetszetének megfelelő kismegszakítókat szereljünk fel.

Egy átlagos panellakás villamos teljesítmény igénye

Modern életünk egyre nagyobb villamos energia felhasználást igényel. A régebbi lakásokban lakók közül bizonyára sokan találkoztak már azzal, hogy egy-egy elektromos gép bekapcsolásakor levált a kismegszakító. Ez jó esetben a lakás elosztótábláján történik meg, de előfordulhat az is, hogy a főbiztosíték is leold. Ilyen esetben el kell gondolkodni a lakás villamos hálózatának korszerűsítéséről, a rendelkezésre álló teljesítmény növeléséről. A lehetőségeink ismertek.

Általában 16A vagy 20A a szolgáltató által biztosított áramerősség, ami teljesítményben kifejezve kb. 3600W illeteve 4600W-nak felel meg.

Nézzük meg, hogy mi, mire elég.

Egy átlagos családot feltételezve biztosan találunk a lakásban egy mosógépet (kb. 2000W), porszívót (1200-2000W), vízforralót, kávéfőzőt (1000-1500W), mikrohullámú sütőt (kb. 1000W), vasalót (1200-2000W). A panellakások konyháinak nagy részében már villanytűzhely üzemeltetésére van lehetőség, és egy kerámialapos tűzhely maximális teljesítményfelvétele 4-6kW körül mozog.

Ha már a konyhában vagyunk: ma már a mosogatógép sem számít ördögtől való luxusnak, így ezzel is számolni kell. Egy 12 terítékes gép 2-2,5kW-tal is megterhelheti a hálózatot.

A világítás hagyományos izzókkal 400-600W energiafogyasztást jelent (ez jelentősen csökkenthető, lásd itt.)

Természetesen még sorolhatnánk egy lakás energiafalóit – számítógépek, hajszárító, tv, hűtő, stb. – de a fenti számokból már sok minden látszik.

Könnyen kiszámolhatjuk a szükséges áramerősséget:

az egy időben bekapcsolt fogyasztók összes teljesítményét (W) osszuk el 230-cal. Például látható, hogy ha 20 Amperes a kismegszakítónk a villanyóra alatt, akkor a mosógépet és a mosogatógépet (összesen 4-4500W) nagy eséllyel nem tudjuk egyszerre használni, ha feltételezzük, hogy mellette még egyéb fogyasztók is be vannak kapcsolva (világítás, számítógép, tv, hűtő). Főzni, de még kávét főzni sem lesz lehetőségünk.
Az egyik megoldás, hogy odafigyelünk, és nem üzemeltetjük egyszerre a lakás nagyfogyasztóit, a másik hogy nagyobbra cseréltetjük az áramszolgáltató kismegszakítóját.
Persze ez sem ilyen egyszerű, megvannak a feltételei.

Ezek után, ha minden feltétel adott, bejelenthetjük az igényt a szolgáltatónak. Az NKMEnergia.hu oldaláról letölthető az ehhez szükséges dokumentum.

Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező szakember szerelhet villanyt! A saját lakásán belül is csak abban az esetben szerelhet vállalkozói engedély nélkül a tulajdonos, ha megfelelő erősáramú képzettséggel (pl. épületvillamossági szerelő) rendelkezik!

Tarján IV. Lakásszövetkezet

Hozzászólások lezárva.