Villamos teljesítmény növelése panellakásokban

Mit tegyünk, ha panellakásunk elektromos rendszerén a túlterheltség jelei mutatkoznak?

Célszerű növelni az áramszolgáltató által biztosított áramerősséget. Ezt 25 Amper-ig, a lakásszövetkezet külön hozzájárulása mellett – az un összekötő kábel kivételével -, külön díj megfizetése nélkül megtehetjük, ennél nagyobb igény, pl. 32 Amper esetén 3.600 Ft+Áfa fizetendő Amperonként. Előtte azonban fontos szakemberrel ellenőriztetni néhány dolgot.

Panelokban a mérőhely – és ezzel együtt az áramszolgáltató kismegszakítója – a lakáson kívül, általában a lépcsőházi fővezeték mellett lett kialakítva. Innen a lakásban található elosztó tábláig az úgynevezett mért fővezetéken jut el az áram. Ezeknek a vezetékeknek a keresztmetszetét, anyagát és állapotát fontos ellenőrizni. Réz esetén 16 mm2, ha alumíniumból készült, akkor 25 mm2 a minimálisan megengedett. Mivel a panelokban általában 10 mm2-es (vagy vékonyabb) alumíniumot találunk, tehát a cserével számolnunk kell. Előfordulhat az is, hogy a ház fővezetéke nem terhelhető tovább, ezért a lakásszövetkezetet is meg kell keresni ez ügyben. Amennyiben csak fővezeték csere után engedélyezi az áramszolgáltató a nagyobb teljesítményt, akkor annak költsége a nagyobb Ampert igénylő(ke)t terheli.

A lakáselosztó komplett cseréje is indokolt az esetek többségében. Ilyenkor gondoljuk végig, hogy mennyi áramkörre lesz szükségünk, ennek megfelelő méretű (modulszámú) elosztótáblát válaszunk. Számoljunk azzal is, hogy a régi táblákon elhelyezett csengő és csengőtranszformátor nem fog elférni a modulos rendszerű új elosztóban. Egyszerű, hálózati feszültségről működő csengővel kiválthatjuk a régit, mindössze egy kismegszakítónyi helyet foglal el.

Áramvédő relé (ismertebb nevén FI-relé) szinte biztosan nem volt eddig beépítve, most betervezhetjük ezt is, ez két helyet foglal el. A FI-relé életvédelmi szempontból a legjobb védelmet nyújtja, főleg azokban a lakásokban, ahol nincs földelés kiépítve a melegpadlós helyiségekben.

Mérjük fel a lakásban található gépek teljesítményét, és ennek, valamint a vezetékek keresztmetszetének megfelelő kismegszakítókat szereljünk fel.

Ezek után, ha minden feltétel adott, bejelenthetjük az igényt formanyomtatványon – a lakásszövetkezet és a felülvizsgálatot végző MVM partner igazolása mellett – a szolgáltatónak. Az NKMEnergia.hu oldaláról letölthető az ehhez szükséges dokumentum.

Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező szakember szerelhet villanyt! A saját lakásán belül is csak abban az esetben szerelhet vállalkozói engedély nélkül a tulajdonos, ha megfelelő erősáramú képzettséggel (pl. épületvillamossági szerelő) rendelkezik!

Forrás: Villamos teljesítmény növelése panel lakásokban (panellakás  elektromos hálózat felújítás, lakás fogyasztás