Használati útmutató műanyag nyílászáróhoz

 Nyílászáró használat, ápolás – karbantartás,  jótállás

 

Ezen útmutató kizárólag az Alp-Favill’ 96 Kft. által beépített nyílászárókra használható fel. Minden
további felhasználás és ezek között kiemelten üzleti céllal, csak az
Alp-Favill’96 Kft. írásos beleegyezésével lehetséges!

Használatba vétel

Az új beépített nyílászárók átvétele után, a beépítést követő 24 óráig nem szabad nyitni a szerkezeteket.

A nyílászárók külső oldalán lévő védő fóliát a tokról a homlokzat hőszigetelésének utolsó fázisában dolgozóink eltávolítják. Kérjük, hogy e védőfóliát az ablakszárnyakról Ön is csak ezután távolítsa el.

Az hőszigetelési munkák során kívülre elhelyezésre kerülő porszórt alumínium párkány is el van látva védőfóliával, amit szintén dolgozóink távolítanak el a hőszigetelési munkák végén.

A hőszigetelés során elhelyezésre kerülő külső párkány alatt polisztirol hőszigetelés található, valamint a párkány nagyrészt a homlokzati hőszigetelésre fekszik fel. Emiatt külön figyelmet kell arra fordítani, hogy a párkány nehéz terhet nem bír el deformáció nélkül. Erre különösen ügyelni kell redőny, szúnyogháló felszerelése során. A külső párkány deformációja beázást okozhat!

A beépítést követő esetleges szakipari munkák (kávajavítás, festés, csempézés) során az ablak zárva tartásával óvni kell a vasalatot, mert az esetleges vakolat, porszennyeződés miatti vasalathibákra nem tudunk szavatosságot vállalni.

Nyílászárók használata

AF-ablakA bukó-nyíló szerkezetek átkapcsolása egykezes működtetésű.

A kilincs alsó függőleges állásában a szerkezet zárva van,

vízszintes oldalállásban nyíló funkció -,

felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik a nyílászáró.

Az ablak el van látva vasalati résszelőzővel is, amit a nyíló és bukó állás közötti 45°-os szögben tud elérni.

A funkciók közötti váltást lassan kell elvégezni, ellenkező esetben kiakadhat a vasalat. Ez esetben meg kell ismételni a funkciókat az ablak csukott állapotban nyomva tartásával. A bukó funkció bezárásakor érdemes a pánt oldalon is rásegíteni a csukódásra (két kézzel).

Ápolás – karbantartás

A műanyag ablakprofilokat sima felületük miatt könnyen lehet tisztítani. Az általános szennyeződések (por, eső okozta bepiszkolódás) a kereskedelemben kapható öblítő szerekkel és langyos vízzel könnyedén lemoshatók. A durva szemcséket tartalmazó súroló hatású tisztítószerek valamint a durva súrolóeszközök használatát kerülni kell, mivel ezek a felületet felsérthetik. Tilos agresszív hatású vegyszerek alkalmazása (nitrohigító, benzin), mert helyrehozhatatlan károsodásokat idézhetnek elő a profilok felületén!

Annak érdekében, hogy az ablak hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente egyszer az alábbi karbantartási munkálatokat ajánlott végrehajtani:

Ellenőrizni kell a vasalatok és zárak problémamentes, akadás nélküli működését, az összes mozgó alkatrészt meg kell olajozni.

A tömítéseket glicerinnel vagy más gumiápoló szerrel kell bevonni.

Ellenőrizni kell a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani.

Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás, és szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólagos finombeállításra. A szerkezet és az épület dilatációs mozgásai miatt a későbbiekben is szükségessé válhat a vasalatelemek utánállítása. A szükség szerinti finombeállításokat, és a szerkezetek ellenőrzését a nyílászáró beépítése után kb. egy hónappal, ill. az egy éves garanciális bejárás alkalmával szakembereink díjmentesen végzik el.

A jótállás feltételei

Nyílászáróinkra beépítéstől számított 1 év jótállást, további 4 év szavatosságot vállalunk. A jótállás időszakában garanciális meghibásodás esetén kollégáink, a 62/ 472-704-es fax számra vagy a kp.laszlo@alpfavill.hu e-mail címre történő bejelentést követő 30 munkanapon belül, a helyszínen díjmentesen elvégzik a szükséges javításokat.

Szakszerűtlen karbantartás, extrém használat, mechanikai sérülés, valamint idegen eredetű javítás és beavatkozás esetén a jótállás megszűnik. A jótállási időszak utáni helyszíni szerviz ill. a jótállást vesztett termékek esetén is a kiszállást és szerviz tevékenységet díj ellenében végezzük. Aktuális árainkról érdeklődjön a következő telefonszámon: 06-20-330-7727

Ha egy szerkezet vagy vasalat szorul, nem szabad a kilincset erőltetni, mert az a vasalat, vagy egyéb szerkezet sérüléséhez vezethet. Az Ilyen hibás kezelésből adódó károsodások esetén a jótállás nem érvényesíthető! A vasalatelemekre, tömítésekre vonatkozóan a szavatosságot csak rendszeres karbantartás esetén tudjuk vállalni. Csak a cégünk által elvégzett szakszerű karbantartást fogadjuk el éves karbantartásnak!

A külső párkány nagyrészt a homlokzati hőszigetelésre fekszik fel, ezért külön figyelmet kell arra fordítani, hogy nehéz terhet nem bír ki deformáció nélkül. A külső párkány deformációja beázást okozhat, ezért az ebből eredő károkra, és a külső párkányra a jótállás megszűnik.AF

ALP-FAVILL ’96 Kft.

6724 SZEGED, Kenyérgyári út 4.. www.alpfavill.hu fax: 62/ 472-704

A mai modern, jól tömítő ablakoknál a filtráció (minimális légáramlás csukott állapotban) gyakorlatilag nullára csökken. Ezért fokozott gondot kell fordítani a szellőztetésre, hogy a helyiségekben keletkezett nedvesség és elhasznált levegő távozni tudjon. Párakicsapódás és gombásodások (penész) szempontjából különösen veszélyeztetettek az alacsony hőmérsékletű és nagy légnedvességű helyiségek.