HASZNOS TUDNIVALÓK KLÍMASZERELÉSHEZ

Minden építés-szerelési munkálat előtt számos félelem, bizonytalanság és tévhit keringhet az ember fejében, amikor tárcsázza  egy kivitelező telefonszámát. Milyen állapotban lesz a lakás, ha készen van a szerelés? Korrekt munkát kapok a pénzemért? Tudom érvényesíteni a garanciát, ha meghibásodik a berendezés? A szomszédokkal nem lesz konfliktusom a munkálatok miatt? Milyen engedélyek szükségesek a klímaszereléshez? Hol lenne a légkondicionáló optimális helye a lakásban?

Még hosszasan sorolhatnánk azokat a kétségeket, amelyeket megfogalmaznak magukban az érdeklődők. Ezekben szeretnék támpontokat adni még a felmérés egyeztetése előtt.

Általános tudnivalók a beszerelésről

Egy átlagos klímaszerelés ideje 4-5 óra.  Az egyszerűbb kivitelezés 3-5 méter csövezéssel, illetve egy vagy két fal átfúrásával jár. Általában egy napon belül két időpontra célszerű kérni a vállalkozótól. Reggel 9-kor, mert ekkor már nem zavarja a többi lakót a fúrás és pakolás zaja, vagy 13-14 óra között. Ez utóbbi esetben 17-18 óra között várható a befejezés. Hétvégén jellemzően a szombati napon lehetséges szerelés, mert akkor még lehet a hatályos jogszabályok szerint dolgozni az építőiparban. Kizárólag családi ház esetében javasolt ez az időpontot, mivel egy társasházban zavarnák a munkálatokkal a többi lakó nyugalmát, ami később konfliktusok forrása lehet.

A vállalkozó a helyszín elpakolásával kezdi a munkálatokat. Célszerűen hullámpapírt és fóliát használnak a burkolatok megóvása érdekében. A fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan el kell szívni a keletkező port, és a munka befejezésekor pedig össze kell takarítani a keletkező törmeléket.

Az elektromos bekötés helyszínfüggő. Általában konnektoros csatlakozás a jellemző, de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával beköthető az elektromos hálózatba – akár megszakító cserével is, amennyiben gyenge a meglévő hálózat. 

Fontos tudnivaló! A klíma hűtőteljesítménye, amit a dobozokon és a weblapunkon is olvashatnak (2,5kW – 3,5kW – 5kW), nem az áramfelvételt mutatja! Ez a hideg levegő szállítási teljesítményből származtatott érték!

Tehát nem kell megijedni, nem ennyit vesz fel a készülék a hálózatból működés közben! Általában a korszerű inverteres klímák 600-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel beérik; még az induló áramerősség sem lesz több, mint 5-6 amper! Nincs szükség a vezetékek, vagy biztosítékok cseréjére sem az áramtáblán. 

A kondenzvíz elvezetése fontos tényező. Szigorúan tilos a homlokzaton át az utcára, járdára kivezetni, így ennek a megoldására minden esetben a felméréskor kell javaslatot adni. Előfordulhat, hogy vízvezeték szerelőt is be kell vonni a munkálatokba, ha lakáson belüli kiépítés szükséges.

Az elvégzett munkáról, a felszerelt berendezésről számlát és garanciajegyet ad a vállalkozó. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen kell kiállítani, amikor már működik a klíma, és megtanítottuk a távkapcsoló funkciók kezelését is.

Felmérés

Az első körben telefoni egyeztetés szükséges. Ennek során pontosítani kell, hogy milyen jellegű épületről van szó (panel), és a kerületet, utcát meg kell jelölni. A szükséges engedélyekről, a lakásszövetkezeti szabályozás ismeretében (https://www.tarjan4.hu/klimaberendezes-engedelyezese/) gondoskodni kell. Mindezt érdemes a tulajdonosnak elintézni még a felmérés előtt – így például be kell szerezni az Igazgatóság engedélyét és az érintettektől, szomszédtól a hozzájárulást, hogy ne a munka kezdetekor derüljön ki, hogy mindezek hiányoznak. Ez esetben már birtokvédelmi vitás helyzet alakul ki, és a klíma nem szerelhető fel, vagy ha azt mégis felszerelik, akkor számolhatnak annak a leszereltetésével.

Alapkérdés általában, hogy melyik szobát szeretnék lehűteni és ennek kapcsán milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba az anyagiak figyelembevételével. A kritikus pont többnyire a kültéri egység elhelyezésének kérdése, illetve a kondenzvíz elvezetése a beltériből. Erről bővebben a következőkben olvashatnak.  

Szinte mindegyik felmérésnél felbukkanó kérés-kívánság: mi lenne, ha elhelyeznénk egy nagy teljesítményű beltérit a közlekedőben, ami onnan behűtené az egész lakást? Nos, ez a legrosszabb megoldás, ami szóba jöhet! A klíma csak azt a szűk teret fogja lehűteni, sőt túlhűteni, de nem lesz képes a melegebb szobákba is átforgatni a hűs levegőt. Az ajtók keresztmetszete nem engedi még nyitott állapotban sem a levegő átáramlását, így csak a közlekedőben lesz hideg, a naptól felmelegített szobákban pedig nem idéz elő érzékelhető hőmérséklet-csökkenést. Általános szabály, hogy ott kell hűteni, ahol a meleg képződik: a legmelegebb szobában (jellemzően a nappaliban), közvetlenül az ablaknál, és a naptól felmelegedő falfelületnél. Ha kiiktatjuk a hőcsapdát, akkor már csak ettől is sokkal elviselhetőbb lesz a hőmérséklet az egész lakásban.

Az árajánlatot a vállalkozótól előzetesen írásban be kell szerezni. Az ajánlatban több géptípus is szerepelhet, tekintettel az eltérő márkapreferenciákra és árkategóriákra.

Milyen szakemberek végzik majd el a szerelést? Kit engedek be a lakásomba a munkavégzés idejére?

Gyakori aggodalom az érdeklődők részéről, hogy kik lesznek majd azok a szakemberek, akik egy megrendelés után elvégzik a szerelést a lakásában. Egy honlapról kiválasztott telefonszám mögött milyen emberek és milyen szaktudással érkeznek majd az otthonába, mennyire megbízhatóak?

Honlapokon általában a kapcsolat menüpontban fényképet és rövid bemutatkozást lehet látni a vállalkozóról, szerelőről, aki(k) képzett  szakemberek, gyakorlattal a hátuk mögött. A megrendelés után ők végzik el a megbeszélt munkát, velük találkozik majd a szerelés során. Felhívják a figyelmét arra, ha esetleg egy tárgy, bútor útban lesz a szerelésnél. Ha szükséges takarófóliákkal, hullámpapírral igyekeznek megóvni a burkolatot, a bútorokat. A szerelés után felporszívóznak ipari porszívóval, tehát gyakorlatilag csak egy kis takarítás lesz szükséges a teljes rendhez.

 Mikor érdemes a klímát beszereltetni?

A legoptimálisabb időszak a klímaszerelésre a szezon előtti hónapok egyike (február, március, április), vagy pedig az utószezonban a fagyok beköszöntéig tartó időszak. Ilyenkor sokkal jobb munkát kaphatnak kedvezőbb áron, mint a kánikula kellős közepén. A  megrendelők érdeklődése ciklikus, ha a nyár közepén jön egy hűvösebb hét, már akkor is érezhetően csökken a megrendelések, megkeresések száma, majd újra csúcsra pörög, amint újra beköszönt a kánikula. Pedig a meleg lakás egy héttel ezelőtt is meleg volt, és egy átmeneti enyhülés után újra meleg lesz majd. A munkák ilyenkor rendkívüli módon feltorlódnak, és hosszú, akár két-három hetes várólisták is előfordulhatnak a klímaszerelő vállalkozásoknál.

Akinek több éves tapasztalata alapján meleg a lakása, annak mindenképpen javasolt, hogy ne várja meg a csúcsidőszakot! Így jobb áron kaphat minőségi munkát. Amikor van rá idő, előre meg lehet tervezni a kivitelezés  minden részletét, leszervezni a munkákat.

Lakásfelújítás van Önnél és klímát is szeretne?

Nagyon fontos, hogy ne akkor gondolkodjon a klíma beszerelésén, amikor már készen van minden: falak lefestve, burkolatok lerakva, ragyog a lakás! Érdemes már az építkezés elején kérni egy felmérést, mert a légkondicionáló helyének kijelölésével a villanyszerelő is rögtön bevonható a tervezésbe az elektromos kiállások kiépítésével és a klímaberendezés külön körre történő bekötésével. A kondenzvíz elvezetése is jóval egyszerűbb ebben a stádiumban, akár vízszerelő szakember bevonásával is kiépíthető az elfolyás a vizes blokkba kötve.

Ha csak festés lesz a lakásban, akkor a glettelés után, de a készre festés előtt érdemes a klímát felszereltetni a falra. Ügyelni kell rá, hogy a klíma teljesen körbe legyen takarva, fóliázva, mivel a fal csiszolása során a felülről nyitott beltéri egység hőcserélője porral szennyeződhet. A festők ezután a beltéri egységet lemaszkolva tudnak dolgozni,  akár a kábelcsatornát is a fal színére festve (mivel mázolható műanyagból készül).

Szigetelni fogják a házat. Mikor kerüljön fel a klíma?

A külső hőszigetelés nagymértékben javítja az épületek hőmegtartó képességét. Ez sajnos igaz arra az esetre is, amikor nyáron nem hűl ki éjszaka a ház. A panelprogramban részt vevő lakások jelentős részénél a szigetelés felrakása után lesz igény a légkondicionáló beépítésére, mivel az addig éjszaka lehűlő lakást folyamatosan melegen tartja a külső szigetelés. Ennek az, az oka, hogy a belépő magasabb frekvenciájú napsugár felmelegíti a lakást, de a hő nem tud kilépni a szigetelt falfelületen abban a mértékben, ahogy a nappali felmelegedés megtörtént. Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt házak körülbelül egy héttel később melegszenek fel, mint a sima tégla, a panellakások viszont akár a nyár végéig sem hűlnek vissza, ha mesterségesen nem csökkentik a belső hőmérsékletet klímatizálás útján.

A klíma felszerelése a külső szigetelt falra igényel némi felkészülést a szerelő részéről. Jóval hosszabb és erősebb csavarral, tiplivel kell dolgozni, hogy szigetelés vastagságát átérje a kötőelem, illetve a csavar alá minden esetben a szigetelés vastagságával megegyező távtartót kell felhelyezni, hogy a meghúzott csavar ne károsítsa a szigetelést a konzol felrakásakor.

A ház külső szigetelése előtt mindenképpen érdemes a már meglevő klímát szakszerűen leszereltetni (hűtőközeg visszanyerés, elektromos kábelek kikötése, rézcsövek lebontása és szigetelése). Ez egyrészt jelentősen megkönnyíti a későbbi felszerelést, másrészt nem szabad körbeszigeteltetni a klímakészüléket, mivel rendkívüli módon leromlik a hatékonysága és megnő a kockázata az idő előtti meghibásodásnak is. A klíma kültéri egysége mögött minimálisan 20 cm hely szükséges ahhoz, hogy a klíma működése közben a hűtésre használt levegőt zavartalanul átszívja a ventilátoron. Ha ezt a teret a szigeteléssel elveszik tőle, úgy a gép fokozott terhelésnek lesz kitéve, ami nagymértékben rontja a hatékonyságát, sőt csökkenti a klíma élettartamát is.

A külső hőszigetelés kialakítása remek alkalom a klímatizálás kiépítésére, mivel itt még szabadon vezethetőek a csövezések, és nem utólagosan kell megfúrni a már kialakított hőszigetelést a kész falon. Ha nem is vásárolják meg rögtön magát a klímát, az előcsövezést akkor is érdemes beépíttetni, mivel ezzel később nagyon sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat. Egy klíma előcsövezése kis költségelem, de rendkívül praktikus opció a későbbi felszereléskor. A szigetelés befejeztével a kültéri felrakása csak egy pár órás munkát jelent, utána már üzemszerűen működhet újra a légkondicionáló.

Hová lehet a kültéri egységet felszerelni?

Társasházak, belvárosi lakások, műemlék épületek

Már a klímaszerelő szakember felmérése előtt érdemes és szükséges a lakásszövetkezettel konzultálni a kültéri egység lehetséges elhelyezési helyéről, illetve az érintett szomszédokkal egyeztetni, a klíma kültéri egysége felszerelése tárgyában. Számos konfliktus forrása lehet, ha nem veszik figyelembe a tulajdonos társak elvárásait. Később akár peres úton is leszereltethetik a berendezést, ha nem kellő odafigyeléssel lett kiválasztva a készülék helye és/vagy a kondenzvíz kivezetésre került a homlokzatra. A kültéri egységekről elmondható, hogy bár nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években ezek a berendezések, és napközben, utcai zajszint mellett minimálisan hallani csak a hangjukat, de éjszaka a nyitott ablaknál alvó szomszédok sérelmezhetik a zúgó hangot, vagy a kiáramló hőt. A klíma kültéri egységének felszerelésekor nagyon fontos szempont a későbbi szervizelhetőség, megközelíthetőség. Mivel a klíma kültérijén vannak a gáztöltéshez szükséges szelepek, így kizárólag ezeken a csatlakozásokon lehet a későbbiekben pótolni az idők során esetleg elszivárgott hűtőközeget.

A klíma kültéri egysége megközelíthetőséget szem előtt kell tartani. Komoly költségei lehetnek a karbantartásnak, ha minden alkalommal csak alpinista tudja biztonságosan megközelíteni a klímát a gáztöltéshez.

A másik szempont a kültéri karbantarthatósága. A használat során rengeteg levegőt keringet át a hűtőbordákon, így adva le a kültéren, a bentről kiszivattyúzott hőmennyiséget. A hűtőbordákon jelentős mennyiségű por rakódhat le, a nyárfás helyeken pedig teljesen eltömi a lamellák közötti réseket a nyárfa termése. Ezt az állapotot mindenképpen meg kell szüntetni karbantartáskor, mivel a jelentős energiaveszteség mellett a berendezés meghibásodását is okozhatja. A fentiek miatt érdemes tehát kompromisszumos megoldásokban gondolkodni, ami ötvözi a szerelhetőséget és az esztétikumot.

Panellakások esetében rendszerint adottak a körülmények. Itt általában a kondenzvíz elvezetése a szűk keresztmetszet, mivel nem lehet a homlokzatra kivezetni, nem csepeghet járdára, lépcsőre, stb. Ezért azt a lakásban kell gyűjteni az arra rendszeresített edényben/kannában. Ha van erkély vagy loggia, akkor a kültérit többnyire ott kell elhelyezni, a kondenzvíz gyűjtése pedig vödörben vagy műanyag kannában történhet.

Ha éppen nagyobb felújítás, átépítés zajlik a lakásban, akkor megoldható a kondenzvíz elvezetése egy szennyvíz ejtőcsőbe. Ebben az esetben viszont a bűzelzárásról gondoskodni kell, mivel a lefolyó csövezésén keresztül eláraszthatja a lakást a csatornabűz. A panel falakba nem véshető a csatornák csövezése, mivel ezek teherviselők is egyben. A leggyakoribb szerelési megoldás az ablakon kihelyezett kültéri, és rögtön beállva a függöny vonalával egy síkban elhelyezett beltéri egység, kábelcsatornás elvezetéssel.

Legrosszabb helyzetben a nyugati, délnyugati fekvésű lakások tulajdonosai vannak. Itt napnyugtáig folyamatosan melegíti a falakat a napsütés. Kánikulában a légkondi egész napos működésére szükség lehet, hogy éjszakára elviselhető legyen a hőmérséklet. Praktikus a klímakészüléken felül még árnyékolókat is felszerelni, mivel ezzel nagymértékben csökkenthető az energiafelhasználás, és sokkal kisebb lesz a hőingadozás a lakáson belül.

A panelekben viszonylag fiatal építésüknek köszönhetően nem szokott elektromos probléma lenni a légkondicionáló működtetésével. Egy sima konnektoros becsatlakozással általában bőven elég a kapacitás; még biztosítékot sem kell cserélni hozzá, főleg egy korszerű, inverteres klíma esetében. 

Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt panelek ugyan egy héttel később melegednek fel a kánikulában, de ha már felforrósodtak, akkor az éjszaka folyamán sem fognak visszahűlni, ugyanis a hőszigetelés megtartja a vasbetonban a meleget.

A klíma megvásárlása.

Praktikus tanácsként az javasolt, hogy a klímaberendezést mindig attól a cégtől vásárolja meg, amelyik a berendezés beszerelését is elvégzi. Így kompletten vállalnak garanciát az egész rendszerre. Miért fontos ez? Nincsen olyan klíma, vagy bármilyen műszaki cikk, amit ne lehetne a hivatalos kereskedéseknél olcsóbban beszerezni a neten. Ezek simán lehetnek körbeszámláztatott, áfamentes, vagy Európában nem is forgalmazott, kis szériás berendezések, amelyekkel akár még jól is járhat a vásárló, amíg nem merül fel valamilyen műszaki probléma.

A klímás cégek (szezonon kívül) többnyire felszerelnek  bármilyen vevő által beszerzett berendezést, s a munkájukra garanciát is adnak. Olyan esetet azonban nem képzelhető el, hogy elkezdenének a főszezonban alkatrészért rohangálni egy klímához, aminek nem ők adták a garanciáját, és az ügyfél saját beszerzése volt a készülék.

Ilyen esetekben nem marad más opció, mint a gyári szerviz, vagy az eladó cég emberei, akik elkezdik a javítást – ez sokszor hetekig, vagy ritka berendezés esetén hónapokig eltarthat. Addig a klíma áll, és mivel ez rendszerint a nyári kánikulában történik, az tulajdonos persze bosszankodik. Így lesz az olcsó klímából nagyon drága berendezés.

Szélsőséges példa egyes nagyáruházak gyakorlata, ahol a hibás berendezést csak úgy cserélik, ha a vásárló leszereli (szerelteti), beviszi az ügyfélszolgálatra, és kap helyette egy másikat, amit aztán felszereltethet. Ez rengeteg költséggel, macerával jár. A fentiek tükrében javaslt, hogy klímát csakis olyan cégtől vásároljanak, akik egy kézben tartják a szerelési és garanciális folyamatot is, mert hosszú távon az elérhető pár ezer forintos megtakarítás nagyon sokba kerülhet! Erre sajnos minden évben bőven látunk példákat. 

Használt klíma megvásárlása

Sokszor érdeklődnek használt klíma vásárlásának lehetősége kapcsán, amik különböző internetes piacterekről származnak, vagy ismerősöktől, lebontás után kerülnek új tulajdonba. A használt berendezés mindig igazi zsákbamacska, főleg, ha 5 évnél régebben szerelték fel, vagy ha nem szakszerűen bontottak le, nem szívatták vissza a hűtőközeget a kültéribe, nem szigetelték le a klíma csatlakozóit. Mivel az adott gépet nem lehet kipróbálni a vásárlás pillanatában, többnyire csak a felszerelés után derül ki, hogy például lyukas a hőcserélő, nem működik a panel, vagy zörög a kompresszor, stb. A hátulütők miatt érdemes minden esetben írásos garanciát kérni az eladótól.

Ha szűkös az anyagi keret, akkor inkább egy olcsóbb, de új no-name klímát kell választani, mint egy bizonytalan előéletű és lebontott márkás berendezést, amihez nincsen garancia.

A névtelen típusokból az on/off kivitelek általában nem hordoznak nagy rizikót, viszont inverteres klíma esetében már ajánlatos az alsó szegmens elkerülése, mivel többnyire nincs bennük olyan műszaki tartalom, mint márkásabb társaikban; illetve a javításuk is körülményesebb. A kis webáruházakban gyakran lehet olyan klímát kapni akciós áron, amit Európában nem is forgalmaztak, vagy nagyon kis mennyiségben. Ezekhez az unikumokhoz szinte lehetetlen alkatrészt találni, vagy csak nagyon drágán és hosszú idő alatt beszerezhetőek. A gyakorlatban találkozni lehet olyan inverteres berendezésekkel, amelyek kivétel nélkül 5-6 év működés után mentek a kukába. Ennek típushibája volt a kiégett inverter panel, ami beszerezhetetlennek bizonyul a márka hazai megszűnése után.

Árképző tényezők a klímaszerelésben

A klíma beszerelésekor jellemzően 40-50.000 Ft+ÁFA ártól indulnak az ajánlatok – ebből bizony nem lehet még ebben a nehézkes piaci környezetben sem lefaragni. Ez az ár hivatott fedezni a vállalkozás költségeit, aminek tartalmaznia kell a következőket egy klíma beüzemeléséhez: Anyagok: vegytiszta klímatechnikai rézcsövek, elektromos kábelek, kábeltakaró műanyag csatorna, idomok, villásdugó, klímatartó konzol, gumibak, tömítő paszták a javításokhoz, elektromos kellékanyagok, cseppvízcső és idomok.

Egyéb költségek: a szakképzett kollégák bére + járulékai, autó + üzemanyag, parkolás, ipari szerszámok amortizációja, telefonköltség. A szerelés során mindig több tényező befolyásolja az árat a fenti fix költségeken felül. Az első és a legfontosabb a klíma felszerelése során felhasznált rézcső mennyisége a hozzá tatozó kiegészítőkkel. 

A második költségelem a szereléssel várhatóan eltöltött idő. Egy bonyolult munka akár két-háromszor több időt is igényel, mint egy egyszerű szerelés.

A fentiek után apróságnak tűnik, de a helyszín megközelíthetősége is árképző tényező.  A parkolás költsége is komoly tétel lehet, amit a költségekbe is bele kell kalkulálni a szerelési árképzéskor.

Felelősségbiztosítás

A kivitelezést elvégző cégeknek minden esetben kell(ene) rendelkezniük a tevékenységükhöz kapcsolódó felelősségbiztosítással azokra az esetekre gondolva, amikor véletlen káresemény következik be a munkavégzésük során. Azért is praktikus, ha a szereléssel megbízott cég rendelkezik ezzel, mivel akár az elvégzett munka után is okozhat olyan kárt a klímaberendezés, ami a legnagyobb jó szándékkal sem volt feltételezhető a telepítés alkalmával. Mindkét részről előfordulhatnak tájékozatlanságból, helytelen információkból adódó anyagi veszteségek, hiszen ki emlékszik arra, hogy a falban miként mennek csövezések, vezetékek – főleg, ha közben gazdát is cserélt a lakás, és az új tulajdonosnak nincsen információja a változtatásokról. Éppen a fentiek miatt, a munka során előforduló vétlen balesetek és károkozások elleni biztosításként a vállalkozónak rendelkeznie kell általános felelősségbiztosítással, szolgáltatás felelősségbiztosítással és üzemi baleseti és egyéb munkaadói felelősségbiztosítással is. 

Kapcsolódó: Klímaberendezés engedélyezése

Kérelem klímaberendezés felszereléséhez

Gallai F.

Hozzászólások lezárva.