Rezsicsökkentés: havi diktálós vagy átalány fizetőnek jobb most lenni?

Az új rezsiszabályokat meghatározó kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram és gázmennyiségeket időarányosan vehetik igénybe. Ezért az energiaszolgáltatók naparányos elszámolást alkalmaznak. Ez alapján átalányt vagy a havi tényleges fogyasztást jobb fizetni? Íme a válasz!

Hogyan számolnak a szolgáltatók?

A rendelet szerint úgy, hogy a felhasználónak kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak a szorzatát érvényesíti. Ez azt jelenti, hogy van egy napi kedvezménymennyiség, és ha egy hónapban a napok számát figyelembe véve efölött fogyasztunk, akkor azt már emelt áron számlázza nekünk a szolgáltató – olvasható a Bank360.hu-n. Ez alapján egy 31 napos hónapban gázból 146,847 köbméter és 5022 MJ a kedvezményesen igénybe vehető mennyiség, áramból pedig 214,27 kWh. Ehhez tudja mindenki arányítani a havi számláján jelenleg szereplő összeget.

Kinek jobb ez a fajta számítás?

A Bank360 szerint azoknak, akik jelenleg éves leolvasás alapján, havi átalányban, egyenlő összegekben fizetik az áram- vagy gázszámlájukat. Probléma azoknál lehet, akik havi leolvasás alapján fizetik a rezsiszámlájukat.

Miért rosszabb a havi diktálós?

Aki így fizeti a rezsijét, az azokban a hónapokban, amikor a napi kedvezményes mennyiség felett fogyaszt, az e fölötti részt már piaci áron fizeti majd meg. Vagyis hiába van más hónapokban a kedvezményes mennyiség alatt, az ezekben a hónapokban ki nem használt kedvezménymennyiséget elveszti. Márpedig azt mindenki tudja, hogy az áram- és gázfogyasztásunk nem egyenletes. A fűtési hónapokban több gázt fogyasztunk, nyáron pedig például a klíma dobhatja meg az áramszámlánkat.

Mit tegyen, aki most a havi tényleges fogyasztást fizeti?

Azoknak a havi leolvasás alapján fizetőknek, akiknek a havi energiafogyasztása sűrűn vagy/és jelentősen mértékben kedvezményes mennyiség alatti, érdemes lehet áttérni átalányra, hogy ki tudják használni az éves kedvezményt.

Gáz és villany esetében is igaz ez?

Nem. A gáz estében ugyanis a szolgáltatók figyelembe vesznek egy kedvezményszámolási módot, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbét. Ennek a bonyolult számítási módnak köszönhetően a kedvezményes áron szolgáltatott gázmennyiséget arányosan osztják el a hónapok között, így a havi leolvasás alapján fizetők nem járnak rosszabbul csak azért, mert télen több, nyáron kevesebb gázt használnak. Ez a kedvezmény viszont az áramra nem vonatkozik.

És mi van azzal, aki mostantól spórolni fog?

Aki az új árakra tekintettel jelentősen csökkenteni tudja és akarja a fogyasztását áramból vagy a gázból, az az átalány helyett válassza inkább a havi leolvasást. Átalány esetében ugyanis az előző évi felhasználásunk alapján kapjuk az energiát. Ha ezt időközben jelentősen csökkentjük, akkor a különbözetet majd csak a következő éves leolvasás után kapjuk vissza. Vagyis a megspórolt pénzünk az energiaszolgáltatónál lesz egy évig.

Mikor lehet váltani havi diktálósról általányra?

Havi diktálósról átalányra az éves elszámolást követő 30 napon belül van lehetőség. Átalányról viszont bármikor át lehet állni fogyasztás alapú díjfizetésre.

Hivatkozás: Rezsicsökkentés: havi diktálós vagy átalány fizetőnek jobb most lenni? | BorsOnline