Szelektív hulladékgyűjtési rendszer

Tájékoztatjuk, hogy 2015. január 1-től a háztartási hulladék elkülönített gyűjtése, vagyis a szelektív gyűjtés kötelező a 385/2014 (XII.31) Kormány rendelet értelmében!

Társaságunk Szeged vonzáskörzetéhez tartozó településekről évente átlag 230.000 m3 hulladékot gyűjt össze. Csak érzékeltetésképpen: ezzel a mennyiséggel csaknem megtelne a híres luxusgőzös, a Titanic teste.

A hulladék nem szemét.

A hulladékgazdálkodásnak a természeti erőforrásokkal történő takarékosságot kell szolgálnia, melynek lényege a hulladékok minél nagyobb mértékű szétválogatása, újrahasznosítása, a másodnyersanyagok kinyerése, valamint a véglegesen hulladéklerakó telepre kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

A háztartási szemétbe kerülő anyagok közül újrahasznosítható a papír, a műanyag, a fém , valamint az üveg. A szerves anyagok, növényi részek elkülönített kezelése lehetővé teszi a komposztálást, melynek során a szerves hulladék lebomlik, értékes humusszá alakul, majd a kerti munkálatok, mezőgazdasági hasznosítás során visszakerül az anyagok körforgásába. Kitűnik, hogy az, amit a mindennapi gyakorlatban szemétnek hívunk, többnyire csak az újrahasznosítható anyagok nehezen szétválogatható keveréke, aminek döntő hányada hasznosítható, ha szelektíven kerülnének ki a háztartásból.

A mai háztartásokban naponta képződő hulladék még nem hasznosul megfelelő mértékben, ezért a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 1997-ben megkezdte és 2016-tól a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. folytatja a szelektív hulladékgyűjtési program megvalósítását Szegeden: szelektív hulladékgyűjtő szigetek és hulladékudvarok kialakítását, a hulladékválogató beruházás előkészítését.

A hulladék MEGSZOKOTT útja: hagyományos hulladékgyűjtés – hulladékszállítás – hulladéklerakó

A hulladék útja a SZELEKTÍV gyűjtési rendszeren keresztül: lakosság, ipar, intézmények szelektív hulladékgyűjtése – gyűjtőszigetek, hulladékudvarok – válogatómű – másodnyersanyag-feldolgozók – kereskedelem.

Miért is jó a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható. Másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz. A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag- takarékossággal is jár, mivel ezek már kevesebb technológiai lépést igényelnek. A szelektív gyűjtéssel csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, ezáltal a hulladéklerakó élettartama növekszik, így csökken a környezet terhelése. 
Társaságunk által üzemeltetett szegedi szelektív gyűjtőszigeteken a gyűjtőedények típusától függően jelenleg három frakcióban történik a szelektív hulladékgyűjtés (papír, műanyag + fém, vegyes öblösüveg). 

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a szelektív tárolókat a rajtuk található tájékoztató szerint vegyék igénybe, továbbá a PET palackokról, italos kartondobozokról csavarják le a kupakot és szíveskedjenek összelapítva elhelyezni a megfelelő edénybe, gondolva azok későbbi gazdaságos elszállítására, így levegőt nem kell szállítani.

A kommunális (háztartási) hulladékot a már kialakult rendszer szerint mindenki otthon a saját „kukájába” dobja!

A hulladékok alábbi csoportosítását a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. jelenlegi technológiájának megfelelően állítottuk össze.Üveg hulladékot soha ne tegye bele a szelektív gyűjtő edénybe (sárga zsákba)!!!

  Szelektíven gyűjthető Szelektíven NEM gyűjthető Hol gyűjthető?
Papír újságpapírhullámpapírkartondoboz lapjára hajtogatva (hungarocell nélkül)szóróanyagokcsomagolópapírtönkrement könyvekprospektusokelhasznált füzetek használt papírzsebkendőhasznált szalvétaegyéb szennyezett papírt (pl. zsíros, olajos papírok, csokis papírok, jégkrémes papírok, stb…)műanyag borítómatrica Szelektív gyűjtőedényben (sárga zsákban), 
Gyűjtőszigetek KÉK jelzésű tárolóiban,
Hulladékudvarok PAPÍR elnevezésű konténereiben
Műanyag üdítős- és ásványvizes flakonok (PET palack)PP+HDPE flakonok (kozmetikai,mosószeres, stb.flakonok)nylon szatyor és zacskótöbbrétegű italos karton (üdítős és tejes dobozok) hungarocellvajas, tejfölös, joghurtos, stb. műanyag dobozok (kimosva sem)
műanyag evőeszközök, poharakegyéb szennyezett műanyag
Szelektív gyűjtőedényben (sárga zsákban), 
Gyűjtőszigetek SÁRGA és SZÜRKE jelzésű tárolóiban,
Hulladékudvarok MŰANYAG elnevezésű konténereiben
Fém fém csomagolási hulladékok (üdítős, energiaitalos és alkoholos italos dobozok, konzerv dobozok) olajos fémdobozok, flakonokfestékes fémdobozok, flakonokvegyszeres fémdobozok, flakonok Szelektív gyűjtőedényben (sárga zsákban),
Gyűjtőszigetek SÁRGA és SZÜRKE jelzésű tárolóiban,
Hulladékudvarok FÉM elnevezésű konténereiben
Vegyes öblösüveg tiszta, ép, vagy törött fehér és színes (zöld, barna, fekete, sárga) italos üveghulladékbefőttes üveg (tető és kupak nélkül) ablaküvegtükör, szélvédő, kerámia, villanykörte, vegyszerrel, gyógyszerrel és egyéb veszélyes anyaggal szennyezett üveg Gyűjtőszigetek ZÖLD jelzésű tárolóiban,
Hulladékudvarok VEGYES ÖBLÖSÜVEG elnevezésű konténereiben

A fent felsorolt hulladékok újrahasznosíthatók, ezért lehetőség szerint megtisztított illetve anyagfajtától függően összepréselt állapotban helyezzék sárga zsákba, a szelektív hulladékgyűjtő sziget megfelelő tárolójába, valamint a hulladékudvarokba. Köszönjük!

A háztartásában használt szárazelemeket az Ügyfélszolgálati Irodánkban (Stefánia 6.) vagy a hulladékudvarainkban helyezhetik el.