Dohányfüst-riadó a társasházban

A kocsmákból sikeresen kizárták a dohányosokat, de a társasházakban ma is gyakori konfliktusforrás a cigarettázás.

Alapesetben nem szabad dohányozni a zárt közös helyiségekben, így a lépcsőházban vagy a közös tárolókban sem, sőt a lakóközösség még a gangon is megtilthatja a füstölést. Ennek betartása azonban nehéz, az ÁNTSZ ellenőrei ugyanis a társasházakban nem léphetnek fel. A cigarettafüst elviselése sokaknak kellemetlen, az alsó erkélyre vagy a panelházak szemétledobóiba pöckölt csikk pedig kifejezetten veszélyes.

Az igazi dohányos sokszor nem ismer se Istent, se embert: ha felmegy nála a pumpa vagy az agyában félóránként megszólal a nikotincsengő, bárhol képes rágyújtani, a szűk vécében, két vasúti kocsi közötti átjáróban, a játszótér szegletében vagy a lépcsőház legsötétebb zugában. A nem dohányos meg úgy van, hogy már egy slukkot is azonnal megérez, ha a füst beszivárog a zárt ajtó vagy ablak résein.

A füst már csak olyan, hogy száll, és nehéz korlátok közé szorítani. Jól mutatja ezt, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításával ugyan a füstöt sikerült kiűzni a kocsmák, szórakozóhelyek, éttermek vagy a vasúti kocsik zárt tereiből, de számos konfliktus keletkezett például az utcáról a házakba beszálló dohányfüst miatt.

A közös használatú helyiségekben tilos

cigiA dohányzás a társasházakban is gyakori vitaforrás. Ezt az ügyet két szempontból vizsgáljuk most meg: mennyire zavarja a lakókat és mennyire tűzveszélyes. A nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel együtt módosult a társasházi törvény is, amely kimondja: ha a házirend másként nem rendelkezik, tilos rágyújtani a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, helyiségekben, tehát például a lépcsőházban, a biciklitárolóban vagy a pincében. Erős védelmet jelent, hogy a házirend erre vonatkozó pontját csak a tulajdoni hányad szerint legalább négyötödös többséggel hozott rendelkezéssel lehet módosítani, tehát erős többség és egyetértés szükségeltetek ennek a pontnak a feloldásához.

Bár a társasházi törvénynek ez a pontja a zárt helyekre vonatkozik, a lakóközösség ettől függetlenül dönthet úgy is, hogy a házirendben rögzíti: a körfolyosókon sem engedi meg a dohányzást, olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján. Ebből származik ugyanis a legtöbb probléma. A dohányosok jelentős része önszántából vagy a család nyomására nem gyújt rá a saját lakásában. Ha viszont kiáll a folyosóra vagy a gangra, a füst pillanatok alatt beszáll a szomszéd ablakán-ajtaján. Ezeket a vitákat nem lehet hatósági úton rendezni, ez a lakóközösség feladataés a normális emberi együttélés kategóriájába tartozik. A nemdohányzók védelméről szóló törvény passzusainak betartására ügyelő és komoly bírságokat is kiszabó ÁNTSZ ellenőrei ugyanis a társasházakban nem illetékesek.“Épp ez a legnehezebb, az ilyen vitákban normálisan szót érteni és közvetíteni a felek között” – mondja egy hatodik kerületi társasház közös képviselője. A dohányosoknak ugyanis mindig vannak ellenérveik: persze, ők ne cigizzenek, de bezzeg viseljék el a szomszédból beáradó pörköltszagot, a hangos zenét vagy a gyereksírást. Volt már olyan lakó is, aki folyamatosan az alatta lakó parfümjének illatára panaszkodott.

A ganggal ellentétben ugyan az erkélyek nem számítanak közös használatú helyiségnek, de ha valaki itt dohányzik, a széljárástól függően az is épp eléggé zavarja az oldalsó vagy a felső szomszédot. “Hiába tiltja a házirend a dohányzást a zárt lépcsőházban és ki is írtuk, napközben nagy a jövés a házban. A harmadik emeleten egy ügyvédi iroda is működik, és ha onnan kijön valaki, az mind gondterhelt, tízből nyolcan biztos azonnal rágyújtanak már a lépcsőházban” – panaszkodik a közös képviselő.

Repül a csikk, de hol áll meg?

CigmegotA dohányzás más szempontból is abszurd helyzetekhez vezethet. Egy Budapest I. kerületi társasházban az okozott feszültséget, hogy egy felső emeletről ledobott csikket még izzó állapotban befújt a szél az első emeleti lakó ablakán, és a csikk parányi fekete égésfoltot hagyott a parkettáján, meséli a társasház számvevőszéki bizottságának elnöke.

Persze megállapíthatatlan volt, honnan érkezett a csikk, de a lakó magánnyomozásba kezdett. Végigcsengette a felső lakókat és megkérdezte, ki milyen cigit szív. Miután egyik lakó sem vállalta magára az ügyet, végül azzal fenyegetőzött, hogy nyálmintákat vesz a felső emeleten élőktől és egy DNS-laborban összeveti a mintákat a csikken talált nyállal. Végül persze lemondott az egészről, amikor megtudta, hogy ez mennyibe kerülne és amúgy sem adott volna neki senki megfelelő mintát.

A zaj, az ételszag, a zene vagy a cigarettafüst elviselése persze nem könnyű, de a dohányzás sokkal nagyobb veszélyt jelent a többi lakóra, ha tüzet illetve sűrű füstöt okoz. A tűzoltók tapasztalatai szerint ugyanis sok esetben nem is a tűz, hanem a tűz forrásaként a házban terjengő füst szokott pánikot és baleseteket okozni.

Sajnos a társasházakban élők nem számolnak azzal, hogy az erkélyeken vagy a gangokon tárolt régi bútorok, papírok milyen veszélyt jelentenek. Ha a felső lakó az erkélyén nem a hamutálban nyomja el a csikket, hanem elhajítja (ami egyébként szigorúan tilos), a még izzó csikk könnyen az alsó lakónál landolhat és tüzet okozhat.

A panelházak központi szemétledobóiba került csikk is súlyos veszélyforrás. Bár ez a panelházban ritkán okoz nagyobb tüzet, a füst nagyon hamar szétterjed szinte az egész lépcsőházban. Ilyenkor a lakók hívására a tűzoltók általában nagy erőkkel érkeznek, de sokszor csak az égő vagy izzó konténert kell eloltaniuk. Nem szabad azonban lebecsülni ezt a veszélyt! A füst belélegzése súlyos baleseteket, akár halált is okozhat.

Ágyban dohányozni a legveszélyesebb

Dohányzás miatt jellemzően két okból keletkezik tűz és füst, mondja Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok Egyesület elnöke. A hírekben általában az ágyban dohányzás miatt bekövetkező tűzesetek szerepelnek, de legalább ennyire jellemző, hogy az ember a fotelban ül, tévét néz és úgy alszik el. Lángra kaphat a fotel, az ágy, vagy épp az alvó ember ruhája. Elképzelhető, hogy a füstre az ember fel sem ébred, vagy ha mégis, már nem tud menekülni.

forrás: hazforum.hu