Százezres büntetés a folyosói bútorért

2012. január elejétől a tűzoltóság számára kötelező a bírság kiszabása egy új kormányrendelet értelmében, ha a társasházban a menekülési útvonalon virágtartókat, szekrényeket, kerékpárt helyeztek el a lakók. A büntetés mértéke 60–100 ezer forint.

A társasházak lakói előszeretettel használják a folyosókat és közlekedőket a lakáshoz tartozó raktárként, vagy a virágok téli tárolására, azonban ezért százezer forintos bírság is járhat idén január elejétől, amelyet a tűzoltóságnak kötelező kiszabnia. Virágállványokat, bútorokat, kerékpárt, vagy bármilyen egyéb tárgyat ugyanis csak a tűzoltóság engedélyével lehet a társasházak folyosóin tárolni, mert ezek akadályozhatják a menekülési lehetőséget tűz esetén.

A pécsi társasházakban folyamatosan kiplakátozták ezt a fontos információt a közös képviselők, azonban a fogadtatás nagyon vegyes volt. Voltak olyan épületek, amelyekben nem okozott problémát ennek a szabálynak a betartása, mert soha nem tettek ki semmit a folyosókra, másutt viszont még most is a lépcsőházi fordulóban vannak a virágok egy hatalmas állványon.

– A lakásban túl meleg van, illetve nem is férnek be, ezért tárolom itt a virágokat. A lakóktól is megkérdeztem, őket nem zavarja. Akkor miért nem lehet itt a virágállvány? – érvel az idős asszony, amikor a szabállyal kapcsolatban érdeklődöm.

Lehet, hogy nem zavar senkit, azonban tény, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodtak az olyan tűzesetekről szóló hírek, amelyekben az eltorlaszolt folyosók miatt történt tragédia. Ez mindenképpen indokolja az ellenőrzést.

Január óta kötelező a bírság kiszabása

– A menekülési útvonal leszűkítése – a kiürítéshez szükséges átbocsátó képesség mértékéig –, illetve éghető anyag tárolása, burkolat elhelyezése a tűzvédelmi hatóság engedélyével történhet – mondta Vetusinszki Balázs tűzoltósági főfelügyelő. – Egy idén januárban életbe lépett kormányrendelet szabályozza a tűzvédelmi bírságolást, ez alapján kötelező a tűzoltóság számára a bírság kiszabása, amennyiben ezzel az engedélylyel nem rendelkeznek a lakók.

A tűzvédelmi bírság összege 60–100 ezer forint. A rendelkezés alapján a menekülési útvonalat átmenetileg sem szabad szűkíteni, illetve nem lehet eltorlaszolni a tűzvédelmi eszközöket, a közművek nyitó-záró szerelvényeit. Korábban ehhez hasonló szabálytalanságért nem volt kiszabható tűzvédelmi bírság – mondta a főfelügyelő.

forrás: BAMA