Praktikák csótányok ellen

Parkokban, kertben a csótányok természetes, ám nem szívesen látott vendégek. Olykor azonban megjelennek a lakásunkban is, de ez még nem jelent egészségügyi vészhelyzetet. A következő ötletekkel elkerülhetjük a vegyszerek és a különféle mérgező rovarirtó szerek használatát.

Parkokban, kertben a csótányok természetes, ám nem szívesen látott vendégek. Olykor azonban megjelennek a lakásunkban is, de ez még nem jelent egészségügyi vészhelyzetet. A következő ötletekkel elkerülhetjük a vegyszerek és a különféle mérgező rovarirtó szerek használatát.
Még a makulátlanul tiszta háztartásokba is betehetik a lábukat a csótányok: besétálhatnak az utcáról, vagy a kevésbé tisztaságmániás szomszédoktól a repedéseken vagy csöveken át. Az ember tudta nélkül is behordhatja őket a házba, például a táskájában, vagy egy élelmiszeres dobozban.

A csótányok élik világukat ott, ahol van élelem, víz és búvóhely, ezért először célszerű ezt megvonni tőlük. Ezek a rovarok éjszaka aktívak, így nappal sötét repedésekben és résekben húzzák meg magukat.

A halálos spray bevetése előtt érdemes egyszerűbb lépéseket tenni a betolakodók ellen:

– Azonnal le kell törölni minden felületet, ami élelmiszerrel érintkezik, ételkészítés és evés után.

– A piszkos edények ne maradjanak elől éjszakára. Ha ez elkerülhetetlen, akkor le kell őket öblíteni, vagy mosószeres vízbe áztatni.
A házi kedvencek tálkáit is naponta célszerű elmosni. Éjszakára jobb kiüríteni az itatójukat, és reggel megtölteni újra.

– Minden este érdemes letörölni a tűzhely felületét, a sütőt sem árt rendszeresen kipucolni.

– A szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerek legyenek jól lezárható üveg- vagy műanyag tárolóedényben. A polcokat és szekrényeket rendszeresen takarítani kell.

– A szemetet és komposztot zárt kukában kell tárolni, a lehető leggyakrabban üríteni.

– Az ételmorzsa eltakarításához gyakran kell porszívózni és seperni. A fal és padló repedéseiből, továbbá a bútorok mögül porszívóval lehet eltávolítani a csótányokat is.

– A nehezen elérhető helyeket gyakran kell ellenőrizni.

– A csapok és vezetékek repedéseinek ellenőrzése és megjavítása is nagyon fontos.

– Legyen rend a konyhaszekrényben.

– A repedéseket a falban, a szekrényben, a vezetékek és csövek körül érdemes betömni.

– Ha ezek után is fennáll a probléma, akkor jöhetnek számításba a kemikáliák.

A nagyágyúk

A ragasztóval vagy csalival felszerelt csapdák előnye, hogy nem mérgezők, ugyanakkor a csótányokon kívül a rágcsálók is fogságba eshetnek rajtuk. Ha házi kedvencként hörcsög vagy egér van a lakásban, akkor kerüljük az alkalmazásukat. A ragasztó fájdalmas, sőt halálos sérülést is okozhat a kisebb emlősöknél, ezért fontos megtudni a gyártótól, hogy a készítményt kifejezetten rovarok számára készítették-e. Krémek és porok is kaphatók, de ezek mind mérgezőek (bár kevésbé, mint az aerosol), ezért csak nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazhatók. Porok használata esetén maszk viselése javasolt. A rovarirtó spray vagy a professzionális irtás legyen az utolsó lépés. Az irtószerek károsítják a környezetet és az egészséget is, ráadásul nem biztos, hogy megelőzik a probléma kiújulását.

Házi praktikák

Íme néhány nem, vagy csak kevéssé mérgező megoldás a csótányok távol tartásához:

1. Agyoncsapás. Igaz, ez csak az igazán bátraknak való. Ha először víz éri őket, akkor lelassulnak.

2. A szupermarketekben kapható boraxszal (nátrium-borát) kell beszórni a csótányok kedvenc tartózkodási helyeit. Lenyalogatják a lábukról és belehalnak, vagy megeszik egy boraxmérgezésben kimúlt társukat, és ez okozza vesztüket. Liszttel, cukorral és vízzel keverve masszát is lehet belőle készíteni. A borax nem annyira ártalmas a környezetre, de mivel mérgező, bárhova nem lehet tenni, nehogy a háziállatok vagy a kisgyerekek is kipróbálják.

3. Egy üvegbögre belső peremét be kell kenni növényi olajjal, a belsejébe pedig egy szem finom gyümölcsöt rejteni. Az edény külsejéhez “létra” gyanánt egy fadarabot vagy rongyot lehet illeszteni. A finomság becsábítja a csótányt, de ki nem tud már mászni, így csapdába kerül.

4. Egy kis tálka víz benne leheletnyi olajjal vonzza a csótányokat. Belemásznak és megfulladnak.

Forrás: Lifenetwork.hu