Ha eladom a lakást, be kell-e jelenteni a szövetkezet irodájában?

Amennyiben eladja a lakását, javasoljuk, hogy ezt a vevővel együtt jelentsék be a lakásszövetkezet irodájában.
Ekkor közösen kérhetik az aktuális folyószámla kimutatást, azaz a havi elõírások és befizetések aktuális egyenlegét. Célszerû, ha elõre megegyeznek a tört havi elõírás rendezésének módjáról, azaz eldöntik, hogy ki fizeti az utolsó teljes havi közös költséget, mivel a közös költség megfizetése teljes hónapra van meghatározva.
A lakásszövetkezeti törvény értelmében a lakásszövetkezeti tag kérésére az igazgatóság köteles írásban nyilatkozni a költségtartozásról és annak összegérõl, ha a tag a tulajdonában álló lakást értékesíteni szeretné.
Ez biztonságot jelent a vevõnek és a lakásszövetkezetnek egyaránt. Elõbbinek azért, mert így nem kell attól tartania, hogy nemcsak egy új otthont vásárolt magának, hanem többszázezer forintos költséghátralékot is, míg a lakásszövetkezetnek nem kell az eladó és a vevõ esetleges vitája miatt elmaradó befizetésektõl tartaniuk.

Az Alapszabály XII. fejezet 3.8. pontja értelmében: …Felújítási /véglegesen átadott pénzeszköz felvételére irányuló/ hitel esetén elidegenítési tilalom áll fenn.

lakáseladss